Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ


Του  ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ  Σαράντου
Αναπληρωτή Προέδρου 
της Διοίκησης του Ε.Κ.Αρκαδίας

Η απεργία στις 20 Φεβρουαρίου είναι η πρώτη Γενική Απεργία μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, σε μια περίοδο εφαρμογής των πιο βάρβαρων μέτρων και γίνεται χωρίς να συζητιέται την μέρα εκείνη κάποιο νομοσχέδιο στη βουλή όπως γινόταν με προηγούμενες απεργίες.


Η απεργία αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο, ο αυταρχισμός από την πλευρά της συγκυβέρνησης εντείνεται, οι αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις περιορισμού συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με πρώτο στόχο τις απεργίες και το χτύπημα των συνδικάτων, είναι στην κυβερνητική ατζέντα.

Η 24ωρη Γενική Απεργία μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει την πρώτη συντονισμένη απάντηση των εργαζόμενων απέναντι στη νέα αντεργατική λαίλαπα που ξεδιπλώνεται αυτή την περίοδο.


Το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τόσο την πορεία του όσο και το μέλλον των εργατικών διεκδικήσεων.

Κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν με την απεργία στις 20 Φλεβάρη είναι:

 Η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, η μεταφορά της διαπραγμάτευσης στο ατομικό επίπεδο, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των Συνδικάτων.

Οι στρατιές των ανέργων αποτελούν αντικειμενικά παράγοντα πίεσης, που αξιοποιείται από το κεφάλαιο για να ανατρέψειεργασιακά δικαιώματα και να συμπιέσει τους μισθούς και τα ημερομίσθια και διευρύνει την επισφαλή σε βάρος της σταθερής εργασίας. Τα τελευταία «οχυρά» της σταθερής εργασίας γκρεμίζονται με τις διαθεσιμότητες - απολύσεις στο δημόσιο, που ξεκίνησαν με την εφεδρεία, συνεχίστηκαν με τις διαθεσιμότητες ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων και θα πάρουν τεράστια έκταση με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που προετοιμάζονται για το 2013 μέχρι το 2015.

Μαζί όμως με τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μέρα με τη μέρα, και τα κοινωνικά δικαιώματα στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια. Τα κοινωνικά αγαθά μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα, με κλείσιμο μονάδων, συνεχή συμπίεση προς τα κάτω της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι και ο Ελληνικός λαός βιώνουν τις πιο τραγικές συνθήκες διαβίωσης μετά τον πόλεμο και η χώρα αντιμετωπίζει την καταβαράθρωση των κοινωνικών παροχών και οδηγείται σε  μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Το κεφάλαιο, οι τροϊκανοί και η συγκυβέρνηση, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο η αυξανόμενη λαϊκή οργή να μετουσιωθεί σε οργανωμένη πάλη και αντίσταση, έχουν  υιοθετήσει την επίθεση στους αγώνες και στο σ.κ. προχωρούν δε και είναι έτοιμοι να επιβάλουν περιορισμούς και στη συνδικαλιστική δράση.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για περιορισμό του δικαιώματος της Απεργίας, οι συλλήψεις συνδικαλιστών σε συνδυασμό με την οργανωμένη βρώμικη επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα από τα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτοί οι σχεδιασμοί. Ο «νόμος και η τάξη» με στόχο την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών βασιλεύουν παντού. Η τρομοκρατία δεν αγγίζει μόνο τους εργασιακούς χώρους αλλά  επεκτείνεται σε όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

Η απεργία στις 20 Φλεβάρη μπορεί να γίνει η αρχή ενός μεγάλου ξεσηκωμού για την ανατροπή τους.

Το σύνθημα Ή Εμείς Ή Αυτοί πρέπει να γίνει ξανά η προμετωπίδα στον αγώνα μας.

Να μην τους επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους, να μπει φραγμός στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, στη μάστιγα της ανεργίας και στην εργολαβία των ατομικών συμβάσεων.

Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα την υπογραφή Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργαζόμενους, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους ανέργους, να υπερασπίσουμε την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία για όλους: Εργαζόμενους και άνεργους, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Στις 20 Φλεβάρη να στείλουμε ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα:

 Οι αγώνες των εργαζομένων δεν επιτάσσονται και ο λαός μας δεν τρομοκρατείται.
Η βία, ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν θα περάσουν.

Αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. 

Να βάλλουμε τέλος στα χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους.

Την κρίση του συστήματος δεν θα πληρώσουμε εμείς, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, που τη δημιούργησαν και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θησαυρίζουν.

Ο αυταρχικός κατήφορος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη!

ΤΩΡΑ μπορούμε να τους σταματήσουμε και θα τους σταματήσουμε!

Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγείστον εργασιακό μεσαίωνα, σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις,σκορπώντας τη φτώχεια, την ανεργία.

ΟΛΟΙ  στην  Συγκέντρωση  Εργατικού  Κέντρου  -  ΑΔΕΔΥ στην Τρίπολη, την  Τετάρτη  20  Φλεβάρη 2013στις  10:30το πρωί στην  Πλατεία Αγ. Βασιλείου.