Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΒΕΑ: ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ 61.000 ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ AΠO TO ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!
 
ΑΠΑΙΤΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ!
Επίδομα ανεργίας θα δοθεί τελικά -και μάλιστα έπειτα απόπολύμηνη καθυστέρηση- μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και με πολλούς άλλους αστερίσκους που αποκλείουν το 90% των πιθανών δικαιούχων!

Αυτό, όπως σχολιάζει το Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), "αποκλείονται από τη λήψη έστω και του μικρού αυτού βοηθήματος των 360 ευρώ, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που αυτήν τη στιγμή αδυνατούν να εξασφαλίσουν στις οικογένειες τους τα προς το ζην".

Το ΒΕΑ σημειώνει ακόμη ότι: «επιπλέον, το επίδομα δεν μπορούν να λάβουν ούτε οι ασφαλιστικά ενήμεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που έχουν μεν οφειλές, αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.»
"Υπ' αυτές τις συνθήκες, ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναθεωρήσει άμεσα τα κριτήρια λήψης του επιδόματος ανεργίας και να συμπεριλάβει τουλάχιστον τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς οι δικαιούχοι αυτήν τη στιγμή δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000, όταν οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο από τις αρχές της κρίσης το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, ανέρχονται σε 90.000. Μάλιστα, οι προβλέψεις για το 2013 είναι εφιαλτικές, αφού αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Είναι απαραίτητο να ληφθεί κοινωνική μέριμνα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που, πριν την κρίση, μπορούσαν μέσω της απασχόλησής τους να καταβάλουν για σειρά ετών με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές" τονίζει το ΒΕΑ.
Συγκεκριμένα ζητάει:
- Να τεθεί εισοδηματικό κριτήριο ικανό να καλύψει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
- Να καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.
- Η καταβολή του επιδόματος να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.
- Να τροποποιηθεί η ΥΑΦ40035/οικ5136/413/2011, ώστε να τύχουν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για μια διετία και όσοι έχουν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
iskra.gr