Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες η λαϊκή συνέλευση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Με κεντρικό σύνθημα «SOSte το νερό» το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ κάλεσε φορείς, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολίτες της Θεσσαλονίκης για να οργανώσουν την μάχη ενάντια στην πώληση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, αυτή την στιγμή η ΕΥΑΘ έχει καθαρά κέρδη 21.000.000 ευρώ και αποθεματικό 26.000.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης αναμένεται ότι θα αγγίζει τα 100.000.000 ευρώ. «Καταλαβαίνουμε ότι σε τρία χρόνια περίπου ο ιδιώτης θα έχει βγάλει τα λεφτά του και όχι μόνο» υπογράμμισε και προσέθεσε «Αυτό που ο κόσμος δεν ξέρει είναι ότι ουσιαστικά δεν παραχωρούν μόνο την διαχείριση του νερού αλλά και πάγια και υποδομές που φτάνουν σε αξία τα 100.000.000 ευρώ».
«Ουσιαστικά από την υπογραφή της σύμβασης ο εργοδότης έχει βγάλει τα λεφτά του και μάλιστα με μπόνους άλλο ένα 50% περίπου»  επεσήμανε και κάλεσε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να υπερασπιστούν  το νερό.
«Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, θα πάρουμε πρωτοβουλίες να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης , και έκανε λόγο για «ποινικές ευθύνες όσων ξεπουλούν δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής».
Την συμπαράσταση του στον αγώνα δήλωσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος ενώ επανέλαβε την θέση του Δήμου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. «Θέση του Δήμου είναι  ότι το νερό δεν πωλείται» είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέλευση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Γ. Θεοδωρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, οΤρ. Μηταφίδης, δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», ο Γιάννης Δελλής, δημοτικός Σύμβουλος  της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Στ.  Ξουλίδου Βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Ν. Σαμανίδης εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Αγαπητός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως επίσης τον λόγο πήραν εκπρόσωποι συνδικάτων, πρωτοβουλιών κατοίκων από πολλές γειτονιές της πόλης,  των κατοίκων ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, της Κίνησης 136, του Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.
Δύο μεγάλες καμπάνιες συλλογής υπογραφών
Καμπάνιες συλλογής υπογραφών θα ξεκινήσει το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση το επόμενο διάστημα για την διενέργεια δημοψηφίσματος στην Θεσσαλονίκη αλλά και για ευρωπαϊκή νομοθεσία που να προστατεύει το νερό.
Την διενέργεια δημοψηφίσματος θα βάλει ως στόχο το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με βασικά επιχειρήματα του τόσο το Ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου πλέον πόλεις επανακτούν την διαχείριση του νερού όσο και τα στοιχεία από άλλες πόλεις του εξωτερικού που κάνουν λόγο για αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού που ξεπερνούν και το 250%.
Η άλλη καμπάνια συλλογής υπογραφών είναι διαδικτυακή και αφορά μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από συνδικάτα δημοσίων υπηρεσιών. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλου» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Μέχρι στιγμής 1.321.212 υπογραφές μαζεύτηκαν μέχρι τώρα από όλη την Ευρώπη ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία είναι απαραίτητο να υπογράψουν το αίτημα τουλάχιστον 16.000 Έλληνες πολίτες.(Υπογράψτε εδώ: http://www.right2water.eu/el)
"Το μήνυμα που βγαίνει από την χθεσινή συνέλευση είναι ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι συλλογικά εδώ. Κοντά στην ΕΥΑΘ και κατά της ιδιωτικοποίησης της. Το θέμα του νερού φαίνεται ότι αγγίζει πολύ σοβαρά του Θεσσαλονικείς. Μια συνέλευση με τόσο κόσμο, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τον προκαθορισμένο χρόνο, καθώς και το πλήθος των ομιλητών, δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου για αντίσταση σε όσα κάποιοι πάνε να μας επιβάλλουν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ.
KM