Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΗ : Καταγγελουμε την πειθαρχικη Διωξη κατα Κωστα Ασαλουμιδη

ΠΡΟΣ:  Γ.Δ/ΟΡ.: κ. Νικολακάκο, Διευθύντρια ΛΚΔΜ: κ. Κουρίδου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΕΜΒΕ, ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» 

Καταγγέλλουμε την πειθαρχική δίωξη του Γραμματέα του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» Ασαλουμίδη Κων/νου, στην οποία προχώρησε η Διεύθυνση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, γιατί αρνήθηκε να λειτουργήσει εκσκαφέα, χωρίς το απαιτούμενο από τους κανονισμούς ασφαλείας προσωπικό. Η λειτουργία του συγκεκριμένου εκσκαφέα απαιτεί κανονικά πέντε εργαζόμενους (δυο χειριστές, κουμανταδόρο και δυο ΗΜΕΤΕΟ) αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στα όρια ασφαλείας με τέσσερις, δηλαδή με έναν ΗΜΕΤΕΟ λιγότερο. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιεραρχία του Νοτίου απαιτούσε από τους συναδέλφους να δουλέψουν με τρία άτομα, χωρίς κανέναν ΗΜΕΤΕΟ!
Οι εργαζόμενοι με επικεφαλής τον Γραμματέα του συνδικάτου αρνήθηκαν γιατί εκτός των άλλων έχουν έντονες τις μνήμες από το θάνατο δύο (2) συναδέλφων τους, σχετικά πρόσφατα, που αν τηρούνταν οι κανονισμοί ασφαλείας θα ήταν ακόμα στη ζωή.

Η εφαρμογή των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών, οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια της απελεύθερωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η έλλειψη προσωπικούαποτελούν τις αιτίες μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα μέτωπα παραγωγής.
Η εφαρμογή και τήρηση των κανονισμών ασφαλείας είναι υποχρέωση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα, γι αυτό δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανενός είδους εκφοβισμό σε καμία τρομοκρατία. Αν επιτρέψουμε την καταστρατήγηση όλων των κανονισμών ασφαλείας θα θρηνούμεσυνεχώς αδικοχαμένους συναδέλφους.

Το συνδ. Κίνημα δεν θα επιτρέψει τον αυταρχισμό και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με στόχο την καταστρατήγηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας του προσωπικού και του εξοπλισμού.

Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (Επιθ. Μεταλλείων, κλπ) να παίξουν το θεσμικό τους ρόλο και να επιληφθούν της παραβίασης των κανονισμών ασφαλείας στην συγκεκριμένη περίπτωση στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΛΚΔΜ .
Την Γενική Διεύθυνση των Ορυχείων να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας στους χώρους των ορυχείων, αποσύροντας την εκδικητική πειθαρχική δίωξη του Γραμματέα του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη».
Την Διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού και πριν απ’ όλα τα μέτωπα της παραγωγής.

Η Συντονιστική Γραμματεία

29-10-2013 


http: agonistiki-enotita-dei.blogspot.gr        e-mail: agonistiki.enotita.dei@gmail.com

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κοινωνικό τιμολόγιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια!





Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ  

Κοινωνικό τιμολόγιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια!
Η αναλγησία των κυβερνητικών εταίρων  δεν έχει όρια

Πρόσφατα  δημοσιεύματα, αναφερόμενα στην τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ, αποκαλύπτουν ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί απαράδεκτη, ανάλγητη πολιτική απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα, προωθεί προνομιακές ρυθμίσεις για την εταιρεία  ΕΛΠΕ του κ.Λάτση.

Ενώ διακηρύξεις της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, από εποχή Σταυρίδη – τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ-πρόβαλαν ως στόχο   την ελάφρυνση των λογαριασμών για τα χειμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά -μέσω υπουργικής απόφασης, η απόφαση αυτή ακόμη περιμένει υπογραφή.

Αντίθετα, βλέπουμε αποφασιστικότητα της ΕΥΔΑΠ να διευκολύνει συγκεκριμένο μεγάλο πελάτη, την εταιρεία  Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., για τον οποίο αποφασίστηκε μείωση τιμών της τάξης του 45%, με επίπτωση  μείωση εσόδων της υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Είναι γνωστό, πως στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε (απ. 17979), με προφορική εισήγηση του τότε προέδρου και στη συνέχεια προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη, τη μείωση τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης.

Οι «μειώσεις» αυτές ανακοινώθηκαν μεγαλοφώνως αλλά έμειναν στο συρτάρι.
Η σχετική απόφαση για τους καταναλωτές,  δεν εφαρμόστηκε ποτέ και έτσι  ο μέσος καταναλωτής, της ΕΥΔΑΠ, για τον οποίο εξαγγέλθηκε μείωση τιμών 1,6%, περιμένει ακόμη την έκδοση της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο!

Ένα μήνα νωρίτερα από την απόφαση αυτή, το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα (απ. 17927) την εξέταση υιοθέτησης ειδικού τιμολογίου για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., κατόπιν σχετικής εισήγησης του γενικού διευθυντή Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων, Στ. Γεωργιάδη.

Εκτιμάται ότι, τελικά, οι ελαφρύνσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ που μπορεί να ισχύσουν  θα αφορούν ένα μικρό αριθμό νοικοκυριών. Τα πάντα στους έχοντες, τα ψίχουλα στους πολλούς και αδύναμους.

Συνοψίζοντας βλέπουμε μία αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα που ευνοούν ημέτερους και προνομιούχους, ενώ αποδεικνύεται, δυστοκία της κυβέρνησης για ελάφρυνση των φτωχών νοικοκυριών

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία λογική που έχουν όλες οι ως σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις προτείνει έναν άλλο δρόμο. Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα αντιπροτείνει την ανάπτυξη των Δ.Ε. σε όφελος της κοινωνίας και  της ανάπτυξης.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να προωθήσει αναπτυξιακές προτάσεις που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν προωθούν γιατί είναι προσηλωμένες κυρίως σε ένα βασικό στόχο. Αυτόν της ιδιωτικοποίησης. Για  παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξεταστούν μέτρα ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων,  που θα ωφελούσαν την ΕΥΔΑΠ και τους καταναλωτές, , χωρίς ουσιαστικό κόστος για   τα ΕΛΠΕ, όπως η απ’ ευθείας  διασύνδεση  με τον αγωγό Μόρνου, αφού δεν χρειάζονται  διυλισμένο νερό που κοστίζει περισσότερο -λόγω χρέωσης της διύλισης και επεξεργασίας-  Το όφελος της ΕΥΔΑΠ θα ήταν σημαντικό αφού δεν θα χρεωνόταν τα έξοδα διύλισης και επεξεργασίας. 

Όμως τέτοιες λύσεις δεν εξετάζονται. Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι μονόπλευρα προσανατολισμένο προς την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Αποτελεί πρόκληση, από τη μια η κυβέρνηση να προωθεί ευνοϊκή ρύθμιση για ΕΛΠΕ και από την άλλη να  αρνείται την άτοκη ρύθμιση λογαριασμών σε νοικοκυριά που μέχρι πριν από λίγο πλήρωναν κανονικά και τώρα λόγω της κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τους λογαριασμούς νερού και να επιμένει να χρεώνει  υπέρογκα τέλη επανασύνδεσης παροχών και αφαιρεμένων μετρητών. 

Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα έχουμε ελάφρυνση τιμολογίων για μόνο 16.000 πολύτεκνους με επιβάρυνση στα έσοδα της ΕΥΔΑΠ 334.000 €, και την ίδια στιγμή τα ΕΛΠΕ θα έχουν όφελος 2.500.000 € ενώ και οι Τράπεζες μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ κέρδισαν φέτος μόνο  από το μέρισμα 21.300.000 €.

Καταγγέλλουμε την κοροϊδία σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών, που δοκιμάζονται, ούτως ή άλλως, από τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας:
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα στρατηγικής σημασίας ΕΛΠΕ και την κοινωφελή ΕΥΔΑΠ είναι μία: ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα λειτουργούν σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και θα είναι εργαλεία μιας αριστερής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   15/10/2013

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι 22 ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε συντάξεις, εφάπαξ και μισθούς

Τουλάχιστον 22 ρυθμίσεις που επηρεάζουν συντάξεις, όρια ηλικίας, επιδόματα ανεργίας και εφάπαξ αναμένεται να φέρει η εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων που θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2013, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται με στόχο την βιωσιμότητα των Ταμείων.
Τα υψηλά ελλείμματα που αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργούν αφόρητη πίεση με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προωθεί ανάλογες ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν και τις ασφαλιστικές κρατήσεις και τους μισθούς περίπου 3 εκατομμυρίων εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση ο «γρίφος» των ελλειμμάτων, που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση, θα βρει τη λύση του προς τα τέλη Οκτώβρη όταν και θα επιστρέψει η Τρόικα στη χώρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΙΚΑ καθώς το 2014 θα εμφανίσει έλλειμμα 1,17 δισ. ευρώ ενώ οι φετινές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα 73,3 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» η έκρηξη του ελλείμματος οφείλεται σε μείωση εσόδων από εισφορές κατά 863 εκατ. ευρώ και στην αύξηση δαπανών από συντάξεις και άλλα έξοδα κατά 307 εκατ. ευρώ.
Εν όψει των δύσκολων αποφάσεων και της σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα υπάρχουν ήδη 22 αλλαγές που έχουν ψηφιστεί από παλαιότερους και πιο πρόσφατους νόμους και θα αρχίσουν να ισχύουν το 2012.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις, όπως τις παρουσιάζει ο «Τύπος της Κυριακής»:

ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ 1944



Πρόκειται για το απόσπασμα που έχει διασωθεί από την "χαμένη" ταινία επικαίρων του Φιλοποίμενος Φίνου για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα του 1944 αλλά που όμως δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Η ταινία καταγράφει τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Οι λόγοι που δεν βρήκε ποτέ το δρόμο της προς τις αίθουσες είναι σίγουρα πολιτικοί. Η ταινία έχει καθαρά φιλο-εαμικό προσανατολισμό. Μετά όμως την αποχώρηση των Γερμανών (στα μέσα Οκτωβρίου του 1944) ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη περίοδος, που κορυφώθηκε με τη Μάχη της Αθήνας (τον Δεκέμβρη του 1944, γνωστή και ως Δεκεμβριανά) και την έναρξη του μεγάλου διωγμού των αριστερών. Έτσι, έμεινε στα αζήτητα.

Κατά περιόδους κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ταινίες. Ποτέ αυτούσια και με το σπηκάζ της εποχής, όμως.

Την ανακάλυψε πολλές δεκαετίες αργότερα σε αρχεία του εξωτερικού, ο Ροβήρος Μανθούλης όταν ετοίμαζε το 1997 το ντοκιμαντέρ "Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος". Η ταινία του Φίνου στην πρωτότυπη μορφή της εντάχθηκε ολόκληρη στο ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Βίοι Παράληλλοι του Εμφυλίου" του 1999 που είναι η εξάωρη εκδοχή του Εμφυλίου Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ Ε Υ Δ Α Π


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και το έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του νερού, του οποίου η διανομή θα ξεκινήσει από σήμερα.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν αναλυτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αλεξόπουλος Αποστόλης, Βαλαβάνη Νάντια, Στρατούλης Δημήτρης, Μανώλης Γλέζος καθώς  και ο συντονιστής της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, Τσόκαλης Βασίλης.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του συντονιστή της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ:

·                     Αλεξόπουλος Απόστολος, Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Υδρογεωλογία και τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων:
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια, μέσα κι έξω από τη Βουλή, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, για να αποτρέψει το ξεπούλημα των δυο μεγάλων οργανισμών της κοινής ωφέλειας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που προμηθεύουν πόσιμο νερό και διαχειρίζονται την αποχέτευση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι συμπαραστάτης των αγώνων που καταβάλλουν συλλογικότητες και κινήματα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου το νερό να παραμείνει κοινωνικό δημόσιο αγαθό.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η έκδοση και η κυκλοφορία αυτού του νέου κατατοπιστικού φυλλαδίου που από σήμερα θα αρχίσει η διανομή του.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε ακούσει ότι το νερό είναι ζωή, είναι πηγή
ζωής, είναι η ίδια η ζωή. Όλοι έχουμε ακούσει ότι το νερό θα είναι η αφορμή για τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο, ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας και αρκετής ποσότητας νερού και ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά –ιδιαίτερα στο λεγόμενο τρίτο κόσμο- πεθαίνουν κάθε μέρα γιατί στερούνται μεταξύ των άλλων και το νερό.
Το νερό αντιμετωπίζεται ως ένα εμπορικό προϊόν, ως άλλη μια ευκαιρία για κερδοφορία και πλουτισμό μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών, που με τη βοήθεια και την πίεση που ασκούν σε χρεωμένες και μη χρεωμένες χώρες, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δρομολογούν και επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης του νερού.
Σε αυτό τον αστερισμό κινούμενη και η σημερινή μνημονιακή Κυβέρνηση, επιδιώκει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων κερδοφόρων εταιρειών, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή ξεκίνησε, ήδη, από το 1998 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Συνεχίζεται, λοιπόν, από τη σημερινή Κυβέρνηση η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που όπως ξέρουμε , ότι μπαίνει σε αυτό χάνεται απ’ το Δημόσιο και τα έσοδά του τα καρπώνονται οι «τοκογλύφοι» δανειστές μας.