Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ 580 ΕΥΡΩ (ΜΙΚΤΑ)!!!


"Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα,αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργο, στα πλαίσιασυνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδο.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

 «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή», ανέφερε ακόμη ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών.
Στην ομιλία του, ο κ. Μέργος υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ παρουσίασε διαφάνειες αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομία μετά τη μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.
Το θέμα επιχείρησε να διασκεδάσει το υπουργείο Οικονομικών εκδίδοντας ανακοίνωση ώστε να ρίξει στα μάτια των πολιτών , στην οποία αναφέρει ότι στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας «έγινε μία απλή παράθεση στοιχείων της Εurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού». 
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 ετώνανέρχεται στα 511 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης
Οι αναφορά του κ. Μέργου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία. Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά».
Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη «για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει πως αυτές οι δηλώσεις «αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους της συγκυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της EE για ακόμαμεγαλύτερη σφαγή των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».