Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15-2-2013

Φραγμός στις απολύσεις. Μέτρα τώρα για τους ανέργους
Τα εκρηκτικά ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας δείχνουν καθαρά ότι οι μνημονιακές πολιτικές που περιορίζουν μισθούς και σφαγιάζουν δικαιώματα δεν είναι μόνο βάρβαρες για το λαό και τους εργαζόμενους αλλά έχουν οδηγήσει και σε καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτό το «μοιρολόι» των μνημονιακών κομμάτων και των εκπροσώπων τους είναι βαθιά υποκριτικό για τους ανέργους, την ώρα που επιμένουν στην εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών, που βυθίζουν την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και δημιουργούν καθημερινά νέες στρατιές ανέργων.
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πρέπει τώρα να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, να διεκδικήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με φραγμό στις απολύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Γι’ αυτό απαιτούνται αιτήματα ανατροπής των αντεργατικών ρυθμίσεων, που διευκολύνουν τις απολύσεις αλλά και μέτρα άμεσης ανακούφισης των ανέργων.
Να διεκδικήσουμε:
-          Να επανέλθει το δίκαιο για τις απολύσεις τουλάχιστον στην πριν το μνημονίου εποχή.
-          Να διευρυνθεί ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος της ανεργίας.
-          Πλήρη κάλυψη των ανέργων σε παροχές υγειονομικής περίθαλψης.
-          Ελεύθερη πρόσβαση των ανέργων στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
-          Μειωμένες τιμές στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
-          Να παγώσουν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων και να διαγραφεί μέρος ή και ολόκληρο το χρέος προς τις τράπεζες.
-          Να ενισχυθεί οικονομικά ο ΟΑΕΔ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.