Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ "ΝΑΙ Η ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΑΛΛΑ ΠΟΣΕΣ !

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την πίεση της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ για 25.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται εκ νέου, έστω και παρασκηνιακά προς το παρόν, και ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθούΗ τρόικα επιμένει στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, για προφανείς λόγους και επιμένει πως σε σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης.


Από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το «Βήμα», επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι η σωστή πορεία είναι να προχωρήσει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και προβάλλει το επιχείρημα ότι εντός του 2013 θα επιτευχθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, με κάλυψη κενών θέσεων για να μη χρειαστεί τελικά να γίνουν απολύσεις, ενώ στο σχεδιασμό υπάρχει και η έξοδος των επίορκων υπαλλήλων.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο στόχος μείωσης προσωπικού κατά 150.000 έως το 2015 θα υπερκαλυφθεί, ενώ αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε συζήτηση για απολύσεις, θεωρώντας ότι ακόμα και η Ε.Ε. δεν ζητάει άμεσες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, δίνει ανάσες να προχωρήσει το σχέδιο της αξιολόγησης και της κινητικότητας.
Εντείνονται οι πιέσεις για άμεσες απολύσεις

Οι πιέσεις, πάντως, που δέχεται η ελληνική πλευρά, κατά τη «Ναυτεμπορική», διαφαίνονται στις δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, ο οποίος στην έξοδό του μετά τη συνάντηση έκανε συνολικό απολογισμό των δράσεων του υπουργείου κατά τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ως υπουργείο έχουμε εκπληρώσει το σύνολο των δράσεων και των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα.

Κινηθήκαμε αποφασιστικά σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης και δώσαμε το στίγμα της αξιοπιστίας στο έργο μας. Θέσαμε σε εφαρμογή το σχήμα της κινητικότητας, με βάση το οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετακινούνται 1.895 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες. Παράλληλα, εφαρμόζοντας το νομοθετικό πλαίσιο, θέσαμε σε αργία 884 υπάλληλους. Αποδείξαμε έτσι ότι έχουμε και τεχνογνωσία αλλά και μηχανισμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει χρονικά τις απολύσεις

Τη «χρυσή τομή» μεταξύ κοινωνίας και τρόικας αναζητεί αυτές τις μέρες η κυβέρνηση στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο φόβος μιας κοινωνικής έκρηξης εάν τελικά χρειαστούν απολύσεις είναι υπαρκτός, ενώ και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία δείχνουν τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην κοινωνία αναφορικά με τα προγράμματα λιτότητας, σημειώνει η «Καθημερινή».

Την ίδια ώρα, όμως, έκδηλη είναι η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο ότι στο ερχόμενο Eurogroup ενδέχεται η τρόικα να πιέσει για υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου (ύψους 2,8 δισ. ευρώ).
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης είχαν σύσκεψη χθες επί του θέματος, ενόψει της έλευσης των επικεφαλής της τρόικας που αναμένεται να έχουν επαφές την Κυριακή και τη Δευτέρα με τους δύο υπουργούς. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η τρόικα έχει στην ατζέντα της το θέμα των απολύσεων. Άλλωστε, το παραδέχτηκε δημοσίως ο κ. Στουρνάρας.
Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αφού η τρόικα το θέτει ως ζήτημα, θα υπάρξουν συζητήσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει να γίνουν απολύσεις έως το τέλος του 2014.
Μάλιστα, η τρόικα αμφισβητεί την αποδοτικότητα του σχεδίου της διαθεσιμότητας που θα αφορά 25.000 υπαλλήλους φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα στο ερχόμενο Eurogroup για απολύσεις. Και αυτό γιατί το Eurogroup θα πρέπει να εγκρίνει τη δόση του Μαρτίου, βάσει του προγράμματος που θα παρουσιάσει η Ελλάδα για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Κάτι, που ακόμα δεν είναι έτοιμο.
the press project