Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΥΦΕΣΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΑ!


ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1,5 ΔΙΣ. ΤΟ 2013 !
Διπλάσια από τις προβλέψεις εμφανίζεται στις αρχές του χρόνου η υστέρηση εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου, από την πορεία των ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνεται μια τάση για μείωση του ποσοστού στο 15% τo 2013 σε σχέση με πέρυσι και, παρά τις διατυπωθείσες αρχικά εκτιμήσεις ότι το ποσοστό της μείωσης θα ήταν γύρω στο 7,5%.

Αυτό σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 1,5 δισ. στα έσοδα των Ταμείων, που εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μεγαλύτερη λόγω και των συνεπειών της παρατεινόμενης ύφεσης. Μεγάλη μείωση υπάρχει στα έσοδα στις εισφορές οικοδομών και τεχνικών εργατών και αυτό επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο οικοδομικός όγκος σημείωσε πτώση κατά 30,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011 στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012 .
Σύμφωνα με στοιχεία ασφαλιστικών οργανισμών, έως το τέλος του έτους Ταμεία αναμένεται να απολέσουν έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και την αύξηση του αριθμού των ανέργων, ενώ η εισφοροδιαφυγή λόγω της ανασφάλιστης εργασίας θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλές φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Mε τον εφιάλτη των απολύσεων και της ανεργίας  θα ζουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς κυβέρνηση και  τρόικα επανέρχονται στο ζήτημα άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο. «Υπάρχουν ρήτρες και από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, τότε στο τραπέζι θα βρεθούν και οι απολύσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ούτε καν για το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας του 2012(έπρεπε ήδη να έχουν ανακοινωθεί ο κενές θέσεις και να υποβάλλονται αιτήσεις από τους υπαλλήλους), ενώ δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και ο στόχος για άλλους 6.250 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου και 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση είναι πλέον και περίπου 5.500 υπάλληλοι, πέραν των κατηγοριών που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου λόγω πειθαρχικών διαδικασιών -δηλαδή επίορκοι, οι αδικαιολογήτως απόντες λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων και όσοι έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα.
Πρόκειται ειδικότερα για 2.000 υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2012 και δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και για άλλους 3.500 εργαζομένους, οι οποίοι κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.
Το πράσινο φως για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης δόθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Πέμπτη.
Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία «δεν μιλήσαμε για απολύσεις» -όπως είπε- κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως ελάχιστοι από τους πλεονάζοντες υπαλλήλους των υπουργείων θα μπορέσουν να απορροφηθούν αυτομάτως σε άλλη θέση.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται την υπαγωγή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας, το οποίο όμως οδηγεί μετά την πάροδο ενός έτους, κατά το οποίο οι υπάλληλοι λαμβάνουν το 75% των βασικών αποδοχών τους, στην απομάκρυνση από το Δημόσιο εφόσον δεν υπάρξουν κενά σε άλλες υπηρεσίες.
Στην… ουρά, όμως, για τοποθέτηση στα όποια κενά περιμένουν ήδη περίπου 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι οι 2.000 υπάλληλοι που υπήχθησαν οριζόντια στο καθεστώς διαθεσιμότητας(όσοι ήταν Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αορίστου χρόνου σε διοικητικές θέσεις) καθώς και οι περίπου500 υπάλληλοι που πλεονάζουν από τα δύο πρώτα υπουργεία, για τα οποία εγκρίθηκαν νέα οργανογράμματα – Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος.

 iskra