Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΩΧΝΟΥΝ Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΚΑΙ Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ


..ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Ή ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ»
Λειτουργώντας κατ' εικόνα και ομοίωση των ιδιωτών εκδοτών η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί με μοχλό τη λήξη σημαντικού αριθμού συμβάσεων εργασίας να εγκαθιδρύσει καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα και ομηρίας των εργαζομένων.
Η μη ανανέωση της σύμβασης του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτηκαι η αντικατάσταση της αορίστου χρόνου παρουσιάστριας,Μ. Κατσίμη από την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα πολιτικής δίωξης, δεδομένου ότι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επανειλημμένα «ενοχληθεί» από την αμερόληπτη στάση των εν λόγω παρουσιαστών.
Όταν μάλιστα η κίνηση αυτή συμπίπτει χρονικά α) με την άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ να προχωρήσει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και β) με τη διαφαινόμενη επιλεκτική ανανέωση συμβάσεων που λήγουν, συνιστά σαφές μήνυμα προς το υπόλοιπο προσωπικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πως όποιος δε συμμορφώνεται με τις επιθυμίες της κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα είτε στο ψυγείο είτε στην ανεργία.
Ο συνδυασμός των παραπάνω καταλήγει στην υπαγωγή των εργαζομένων της ΕΡΤ σε ένα καθεστώς γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας, μέσα στο οποίο είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις εκτέλεση του έργου τους, θέτοντας έτσι δομικούς περιορισμούς στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Την ίδια ώρα η κυβερνητική προσπάθεια χάλκευσης της ενημέρωσης υποβοηθάται και από την πρόσληψη ημέτερου Προσωπικού Ειδικών Θέσεων και ειδικών συμβούλων για την εκτέλεση ειδικών αποστολών, οι οποίοι, μάλιστα, αμείβονται με υπέρογκες αμοιβές ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί του προσωπικού μειώνονται, Κυριακές, αργίες και υπερωρίες δεν πληρώνονται και χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι απολύονται.
                                                  ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Αθήνα 7/2/13
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, επαναβεβαιώνει ομόφωνα το πλαίσιο διεκδίκησης που ετέθη στην προηγούμενη γενική μας συνέλευση, το οποίο φέρει πλέον των 130 υπογραφών.
Αποφασίσαμε την συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων , με στόχο:
Την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Την διατήρηση στις θέσεις τους των συναδέλφων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν την Παρασκευή. Η διαφαινόμενη λύση παράτασης των συμβάσεων ορισμένων με δελτία παροχής υπηρεσιών είναι οπισθοδρόμηση, οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα και υπονομεύει τις εργασιακές.
Καταγγέλλουμε την τακτική των μικτών παραγωγών, μέσω των οποίων ιδιωτικοποιείται το παραγόμενο προϊόν της δημόσιας τηλεόρασης και γίνεται κατασπατάληση χρήματος.
Καταγγέλλουμε επίσης το θεσμό των ΠΕΘ (Προσωπικό Ειδικών Θέσεων) και των ειδικών συμβούλων που λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές την ώρα που οι μισθοί του προσωπικού μειώνονται. Κυριακές, αργίες και υπερωρίες δεν πληρώνονται και συνάδελφοι απολύονται.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέμβαση στο έργο μας. Θα διαφυλάξουμε την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούμε σε κάθε αυθαιρεσία όπως πχ στην περίπτωση της εκπομπής Πρωϊνή Ενημέρωση (Αρβανίτης, Κατσίμη) με την απόφαση για αντικατάσταση ακόμη και της αορίστου χρόνου παρουσιάστριας.
Καταδικάζουμε την επίθεση στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών από το συγκρότημα του Μπόμπολα και τον όμιλο Αλαφούζου. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο σωματείο μας.
Θεωρούμε απαράδεκτο να υιοθετούνται αιτήματα εξαίρεσης για προβολή εν ώρα απεργίας.
Οι δημοσιογράφοι, κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, συμπαρίστανται στους αγώνες των εργαζομένων για διασφάλιση των συλλογικών τους συμβάσεων εργασίας.
Τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, στη μία το μεσημέρι, διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
                          Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ

iskra