Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ EE: ΡΗΞΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ


ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ

Την πρώτη μείωση των δαπανών στην ιστορία της Ε.Ε. συμφώνησαν  οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό των ετών 2014 - 2020, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 25 ωρών.

Η συμφωνία ορίζει ως ανώτατο όριο δαπανών για την επόμενη επταετία το ποσό των 960 δισ. ευρώ. Το τελικό όριο διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από τα 1,033 δισ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν και είναι μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με τον ισχύοντα προϋπολογισμό.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η συμφωνία έκλεισε! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του υπόλοιπου της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυψαν στις πιέσεις που άσκησαν τα «γεράκια» της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία για δραστική μείωση του προϋπολογισμού, παρά τηναντίρρηση της Ιταλίας, της Γαλλίας και των οικονομιών της ανατολικής και νότιας Ευρώπης. Η τελική έγκρισή της θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Η Ευρωβουλή είχε προειδοποιήσει ότι θα ήταν έτοιμη να μη στηρίξει έναν προϋπολογισμό λιτότητας και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε μέσω του twitter ότι η Σύνοδος έχει αναγνωρίσει το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έκανε μια πρόταση η οποία τίθεται προς διαπραγμάτευση. «Η Ευρωβουλή τώρα θα αρχίσει την αξιολόγηση και τις συζητήσεις».
Για δύσκολη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, επισημαίνοντας πωςη Επιτροπή θα προτιμούσε ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στην αρχική της πρόταση.
Για ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορεί τους ηγέτες της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση για μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020, την ώρα που «η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών».
Επιλέγουν «για ακόμη μία φορά την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας» λεει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χρεώνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων έναντι της περιόδου 2007-13, τη στιγμή που θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη Σύνοδο για να καταδείξει ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν βγαίνει και να αξιώσει κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει πως: «Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων.»
Ο «τσακωμός» μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά στο πώς θα μοιράσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους, προσθέτει το ΚΚΕ.
Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν, εκτιμά το ΚΚΕ.
 ισκρα