Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Π.Ε.Κ.Α. ΚΑΙ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/3/2013

 Συναντήσεις με υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ των Δ. Παπαδημούλη, Θ. Πετράκο και Ε. Ουζουνίδου, βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Θέμα: Να προχωρήσει τώρα η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» υπό δημόσιο έλεγχο.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μάκη Παπαγεωργίου είχε σήμερα το πρωί στο υπουργείο, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Θανάση Πετράκο και Ευγενία Ουζουνίδου για το σημαντικό ζήτημα της σύμβασης κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5». 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ζήτησαν να ενημερωθούν για το θέμα που προέκυψε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με την εκκρεμότητα της χρηματοδότησης της μονάδας και την φημολογούμενη αναβολή της υπογραφής της σύμβασης του έργου κατασκευής. Στη συνέχεια οι ίδιοι, συναντήθηκαν για το ίδιο ζήτημα και με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον υφυπουργό, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αρχικά εξέφρασε τη ριζική και κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος στην προωθούμενη και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ  και κάλεσε τον υφυπουργό να σταματήσει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια, τόνισε σχετικά με την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαίδα 5» ότι πρέπει άμεσα να γίνει και να παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της για το κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η κατασκευή της προσθέτει δυναμική στη ΔΕΗ, αντικαθιστά παλιές και ρυπογόνες μονάδες, προσφέρει θέσεις εργασίας και ενισχύει την πολύπαθη περιοχή της Εορδαίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι είναι σχεδόν εξασφαλισμένη η υπογραφή της σύμβασης και ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το έργο.

Αμέσως μετά, στη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναφέρθηκαν στα όσα συζητήθηκαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ αναφέρθηκαν και σε γενικότερα θέματα σχετικά με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και το μέλλον της επιχείρησης. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε κι από τις δυο πλευρές η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός πλατύ κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ανατροπής των βάρβαρων σχεδίων της συγκυβέρνησης και την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Παράλληλα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σχετικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει τώρα η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» υπό δημόσιο έλεγχο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ