Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ



Παραθέτουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών τα πρακτικά της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή 8/3/2013 στην ολομέλεια της ΒτΕ:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε και για τη διευκόλυνση λόγω του προβλήματος.
Θέλω να ξεκινήσω, εκφράζοντας την τιμή μου σε όλες τις γυναίκες σήμερα, γιατί η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον πλανήτη για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ μεταξύ 2012 και 2013 υπολογίζεται στα 1,3 δισεκατομμύρια. Αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ταξικών και πολιτικών επιλογών. Και, βέβαια, αυτή η αύξηση του κόστους είχε και θα έχει ως αποτέλεσμα τρομακτική αύξηση μέσα στο 2013 της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Την πρώτη τη βιώσαμε ήδη.
Ξεχωριστή θέση στο κόστος αυτό της αύξησης των 1,3 δισεκατομμυρίων έχει ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους.
Είναι αναγκαίο να καταργηθεί άμεσα ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους, καθότι κοστίζει στους Έλληνες ακριβά. Είναι γνωστό ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το 2012 ήταν 63,2 ευρώ τη MWh και οι ιδιώτες – παραγωγοί φυσικού αερίου αμείφθηκαν με 101,5, δηλαδή με καπέλο 40 ευρώ ανά MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κόστος του μηχανισμού το 2012 -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- να φτάσει στα 270 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2013 εκτιμάει η ΔΕΗ ότι θα φτάσει στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ο μηχανισμός ανάκτησης του μεταβλητού κόστους αποτελεί νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος του λαού και υπέρ της ολιγαρχίας μερικών ιδιοκτητών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αποτελεί, δηλαδή, ένα μέσο προστατευόμενου ανταγωνισμού σε βάρος όλων μας.
Αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο το ότι με το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους και εν μέσω κρίσης, την ώρα που οι μισθοί περικόπηκαν δραματικά και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, μία μικρή, κρατικοδίαιτη κάστα επιχειρηματιών αυξάνει το συντελεστή κέρδους τους, όπως έγινε το Δεκέμβριο του 2010, όπου από 5% πήγε στο 10%.
Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, στη χώρα μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν επενδυτές. «Επενδυτής» σημαίνει, βάζω τα λεφτά μου, δημιουργώ θέσεις εργασίας, παίρνω το Χ ρίσκο, και, βέβαια, λογικό και εύλογο να περιμένω κι ένα Χ λογικό κέρδος. Εδώ ο «επενδυτής» έχει άλλη φιλοσοφία συνήθως. Η φιλοσοφία του είναι με τα λιγότερα λεφτά και χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, να φουσκώσει τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς του. Αυτό συμβαίνει με το μηχανισμό ανάκτησης του μεταβλητού κόστους.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία και την πρακτική και με άλλοθι να ανοίξει η αγορά -λες και δεν έχει ανοίξει- οι κυβερνήσεις και η ΡΑΕ έστησαν αυτό το συγκεκριμένο μηχανισμό –όπου όλα αυτά, όπως προείπα, είναι εις βάρος του λαού και της ΔΕΗ- για να μπορέσουν να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ερωτώ:
Πότε θα αποφασίσετε, επιτέλους, την κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης του μεταβλητού κόστους;
Δεύτερον, γιατί ευνοείτε τόσο πολύ τους παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο εις βάρος των πολιτών και της ΔΕΗ;
Τι θα κάνετε για να μειώσετε αύξηση του κόστους κατά  1,3 δισεκατομμύρια; Διότι η αύξηση του κόστους έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος και θα γίνουν και άλλες αυξήσεις το 2013.
Τέλος, τι θα γίνει με τα περίφημα ΣΥΘΗΑ, τα δώρα του κ. Παπακωνσταντίνου και της κας Μπιρμπίλη, οι οποίοι πουλάνε στη ΔΕΗ 101,5 €/ MWH και αγοράζουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ με 40€/ MWH;
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε συνάδελφε.
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε και χρόνια σας πολλά.
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας πω το εξής, κάτι το οποίο συζητήσαμε μαζί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου: Η αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί για την Κυβέρνηση ένα κομβικό ζήτημα, ιδιαίτερα υψηλής και –θα έλεγα- ζωτικής σημασίας, διότι επί πολλά χρόνια έχουν συμβεί αρκετές στρεβλώσεις που δημιουργούν διάφορα προβλήματα στην ηλεκτρική αγορά.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το μηχανισμό μεταβλητού κόστους, είναι ένα μέτρο το οποίο αποφασίστηκε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο των δομικών στρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι μονάδες φυσικού αερίου, οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που λειτουργούν ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές, να κρατιούνται σε λειτουργία συνεχώς και αδιάλειπτα για την ισορροπία του συστήματος.
Βάσει αυτού του μηχανισμού, λοιπόν, αυτές οι μονάδες όταν καλούνται να λειτουργήσουν στο τεχνικό τους ελάχιστο, αμείβονται με το μεταβλητό τους κόστος, πλέον περιθωρίου 10%. Σας λέω ακριβώς τι συμβαίνει, ποια ήταν η τότε απόφαση και τι συμβαίνει.
Η άμεση, όμως, κατάργηση αυτού του μηχανισμού θα είχε σαν αποτέλεσμα -αν λάβουμε υπόψη μας και όλα τα δομικά προβλήματα της αγοράς- αυτά τα εργοστάσια να σταματήσουν. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό θα σήμαινε το εξής, εάν το κάναμε αύριο. Θα έπρεπε να μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία είναι παλιές μονάδες, πολύ ακριβότερες, πολύ μεγαλύτερου κόστους από τις ιδιωτικές μονάδες. Επίσης, δεν θα ήμασταν και βέβαιοι για την ασφάλεια του συστήματος.
Στην προσπάθεια όμως αυτή, να μετριαστούν οι επιπτώσεις του μηχανισμού -κι έχοντας λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων και της ΡΑΕ, όπως σας είπα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε μαζί και με τον κ. Παπαδημούλη και την κ. Ουζουνίδου- θα προχωρήσουμε σε μείωση του μεταβλητού κόστους κατά 50% από αυτό που είναι σήμερα και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2013. Είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό μέτρο, μέσα στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Πετράκος έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πρώτον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτές οι μονάδες έγιναν σε άλλες εποχές. Σήμερα η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ μικρότερη και αυτοί συνεχίζουν να αμείβονται και να κερδοσκοπούν.
Δεύτερον, η ΔΕΗ δεν έχει μόνο παλιές μονάδες, έχει και καινούριες μονάδες. Παλιά μονάδα είναι αυτή που δεν λειτουργεί, όπως παραδείγματος χάρη στο Κερατσίνι και καλώς δεν λειτουργεί. Στο Αλιβέρι, όμως, η μονάδα της ΔΕΗ είναι καινούρια μονάδα, δεν είναι όπως του Κερατσινίου.
Η ουσία είναι η εξής: Λέτε ότι θα μειωθεί κατά 50%. Εμείς λέμε ότι αυτό το πράγμα σήμερα δεν φτάνει, έτσι όπως είναι η κατάσταση. Για τον ελληνικό λαό πρέπει όχι μόνο να καταργηθεί άμεσα, αλλά επίσης, κύριε Υπουργέ, να μην ισχύσουν και τα σενάρια που ακούμε και κυκλοφορούν στη ΡΑΕ.
Θέλω εδώ να τα θέσω ευθέως αυτά τα σενάρια. Κυκλοφορεί στη ΡΑΕ ότι σχεδιάζεται να αυξηθεί η οριακή τιμή συστήματος στα 110 ευρώ. Αυτό θα είναι επίθεση και στον καταναλωτή και στη ΔΕΗ, η οποία είναι η μόνη που αγοράζει ρεύμα. Πουλάει το 100% και παράγει το 65%.
Δεύτερον, μαθαίνουμε επίσης ότι η ΡΑΕ σχεδιάζει -δεύτερη τορπίλη εις βάρος των καταναλωτών και της ΔΕΗ!-  να πετάξει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σαν παλιές, έξω από τα πιστοποιητικά ισχύος, με αποτέλεσμα τα 550 εκατομμύρια που μοιράζονται σε όλες τις μονάδες -12.750 επί 45.000 €- να πάνε κατά το μεγαλύτερο μέρος τους πάλι στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς.
Επίσης, τελευταία συμβαίνουν και τα εξής περίεργα -για να δούμε πώς είναι δομημένη αυτή η αγορά. Το ξέρετε πολύ καλά ότι την ώρα που τα φωτοβολταϊκά μπαίνουν στην αγορά και ο Έλληνας καταναλωτής κατά μέσο όρο χρεώνεται με 0,40 -το μεσημέρι- πουλάμε στο εξωτερικό σχεδόν με τιμή 0 ευρώ και η οριακή τιμή συστήματος φτάνει στο μηδέν. Η αγορά που έχετε δομήσει και εσείς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχει φτάσει σε αυτά τα σημεία.
Βέβαια, το τέταρτο που απαιτούν οι μεγαλοπαραγωγοί -και το εξέφρασαν παρουσία σας και στο συνέδριο, που έγινε προχθές- είναι να πάρουν μονάδες βάσης, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικά, από τη ΔΕΗ, να πάρουν τις μονάδες που τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή να ιδιωτικοποιηθούν οι μονάδες. Γι’ αυτό λέμε να μην προχωρήσετε σε αυτές τις απαιτήσεις της ΡΑΕ, γιατί θα είναι σαν αυτό που λέμε «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», άλλαξε όνομα ο μηχανισμός κι έχουμε έναν άλλο μηχανισμό και άλλα συστήματα, τα οποία θα δίνουν ξανά πολλά λεφτά στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς.
Αν θέλετε να λειτουργήσει, εφόσον είστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς – εμείς έχουμε διαφορετική άποψη- να μπαίνει ο καθένας με τη δύναμή του και να δούμε τι θα κάνουμε. Γιατί θα πρέπει να θυσιάζετε τη ΔΕΗ και να τη φορτώνετε με έξοδα, με αποτέλεσμα να έχει έλλειμμα και κάποιοι να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη;
Πρέπει, λοιπόν, να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, κύριε Υπουργέ, ώστε να μηδενιστεί και ο μηχανισμός ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, αλλά και να βρείτε τον τρόπο να μειωθούν και όλα τα επιπλέον εκατομμύρια, που αθροίζονται στα 1,3 δισεκατομμύρια που σας ανέφερα στην αρχή, τα οποία αυξάνουν το κόστος, με συνέπεια να έχουμε συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε συνάδελφε.
Ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η κρισιμότητα της περιόδου που ζούμε αυτήν τη στιγμή, ειδικά στο χώρο της ενέργειας, απαιτεί αποφάσεις που σηματοδοτούν, θα έλεγα, σύγκρουση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Εδώ αναφερόμαστε σε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο με πάρα πολλές στρεβλώσεις του συστήματος.
Όσον αφορά αυτό που είπατε για τη ΡΑΕ, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει τέτοια γνώση στο Υπουργείο. Δεν ξέρω αν είναι συζητήσεις προς το Υπουργείο. Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ενημέρωση.
Από εκεί και πέρα, ο δικός μας στόχος αυτή τη στιγμή, που είναι ξεκάθαρος και χωρίς καμία συζήτηση, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς, να γίνει αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να έχουμε μία εξορθολογισμένη και βιώσιμη ηλεκτρική αγορά, με τη ΔΕΗ, η οποία προφανώς είναι πυλώνας αυτής της ηλεκτρικής αγοράς, αλλά και όλους τους υπόλοιπους παίκτες σε αυτήν, είτε είναι από τις ανανεώσιμες πηγές είτε είναι του φυσικού αερίου.
Προς άρση, λοιπόν, όλων αυτών των χρόνιων και δομικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί επί χρόνια -γιατί δεν είναι κάτι το οποίο συνέβη μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα- που προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίον αναπτύχθηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, να γίνει σωστά, για να μην έχουμε καινούργια προβλήματα ή άλλα ελλείμματα –δεν εννοώ μόνο οικονομικά ελλείμματα, αλλά ελλείμματα ενέργειας- μέσα σε αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων.
Γι’ αυτόν το λόγο, όπως σας είπα και πριν, θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θέλω να σας πω και το εξής: Η μείωση ήταν 50% την 1/1/2013 και ο στόχος είναι να μηδενιστεί την 1/1/2014.
Από εκεί και πέρα, όπως σας εξήγησα και στη συνάντησή μας, στο πλαίσιο της αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου -γιατί έτσι διορθώνονται οι στρεβλώσεις- κι όταν αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού –κι αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα- συνεργαζόμαστε με τη ΡΑΕ. Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει. Μάλιστα, ήδη η πρώτη φάση έχει τελειώσει. Έγινε πάρα πολύ γρήγορα και σήμερα –εννοώ αυτές τις ημέρες- ήδη η ΡΑΕ έχει συστήσει ομάδες εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη μας, και για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -είναι αυτό που αναφέρατε πριν- και για τις δημοπρασίες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών προθεσμιακών προϊόντων και φυσικά και στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να εναρμονιστούμε με το ευρωπαϊκό ενιαίο μοντέλο αγοράς. Μέσα από αυτό, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα -και εγώ προσωπικά- ότι θα διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις και θα πάμε πλέον σε μία υγιή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που ο μόνος στόχος της 100%, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί μαθηματικά και σε άλλες χώρες, είναι το όφελος του τελικού καταναλωτή.
Ευχαριστώ πολύ.