Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ''ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ε.ΤΕ./Δ.Ε.Η.- ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ''ΕΓΚΛΗΜΑ''

  
 
ΑΘΗΝΑ 21/5/2013
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό της ΔΕΗ και την πώλησή της σε ντόπια και ξένα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Στόχος -όπως η ίδια γράφει -η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς ηλεκτρισμού η οποία και θα παράξει -υποτίθεται- χαμηλότερες τιμές ρεύματος.  Ψεύδονται  προσπαθώντας να εξαπατήσουν τον λαό και να υπηρετήσουν με τις μικρότερες αντιστάσεις τις επιλογές του κεφαλαίου.  Η δωδεκάχρονη περίοδος ιδιωτικοποίησης μας έδωσε 6.500 MW ιδιωτικής παραγωγής και  αποδείξεις των αρνητικών επιπτώσεών της, όπως  :
·         Την  αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 100%( το προ φόρων κόστος της kwh το 2001 ήταν 5 λεπτά και σήμερα έφτασε τα 10 !)
·         Την απάτη εκατοντάδων εκ ? από την energa  και την Hellas Power
·          Την απάτη εκατοντάδων εκ ? μέσο επιδότησης των ιδιωτών παραγωγών
·         Το έλλειμμα εκατοντάδων εκ ? στον ΛΑΓΗΕ λόγω των υψηλών τιμών στην ΑΠΕ παραγωγή η οποία έχει παραδοθεί στο σύνολό της σχεδόν σε ιδιώτες ( τα 3800 MW εγκατεστημένης ισχύος από το σύνολο των 3900 είναι ιδιωτικά).
 Και άλλα πολλά με τα οποία αν μη τι άλλο αποδεικνύεται η αντιλαϊκότητα της κυβερνητικής πολιτικής και η αδιαφορία για τις λαϊκές ανάγκες των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποφάσισαν και ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο αποδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ  που περιλαμβάνει :
·         Την πώληση του 70% του Δικτύου Μεταφοράς ( ΑΔΜΗΕ)
·         Την δημιουργία μέσο απόσχισης μιας μικρής ΔΕΗ με τις καλύτερες μονάδες παραγωγής ( λιγνιτικές και υδροηλεκτρικά ), με αντίστοιχο μέρος της εμπορίας, τους εργαζόμενους σε αυτά και την πώλησή της.
·         Την πώληση του 17% της εναπομείνασας ΔΕΗ που βρίσκεται στον ΤΑΙΠΕΔ
Διαλύουν, αποδιαρθρώνουν και καταστρέφουν έναν κοινωφελή οργανισμό που κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας τα προηγούμενα 60 χρόνια και να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική της ανάπτυξη. Ακόμα και η μετεμφυλιακή κυβέρνηση είχε μεγαλύτερο πατριωτισμό από αυτόν που έχουν τα σημερινά ανδρείκελα της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί αρνήθηκε στις τότε ιδιωτικές εταιρείες να παραδώσει την λειτουργία φραγμάτων και ατμοηλεκτρικών σταθμών επιλέγοντας την ίδρυση μιας δημόσιας εταιρείας με αποκλειστικότητα την δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν θα μπορούσαν όμως να φτάσουν μέχρι εδώ εάν δεν είχαν την πολύτιμη γι΄ αυτούς βοήθεια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΔΕΗ. Δεν θα μπορούσαν να διαλύσουν την ασφάλισή μας, εάν δεν συμφωνούσαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΔ στην κατάργηση της αυτασφάλισης, δεν θα μπορούσαν να μετοχοποιήσουν την επιχείρηση και να πουλήσουν το 49%  ή να θυγατρικοποιήσουν την Διανομή και την Μεταφορά.  Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και δεν μπορούν σήμερα οι ίδιοι συνδικαλιστές να παρουσιάζονται ως οι υπερασπιστές της δημόσιας ΔΕΗ ! ¨Όπως εξίσου τεράστιες υπήρξαν οι ευθύνες και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που ως  ανίκανος θεατής απλώς υπήρχε. 
Οι εργαζόμενοι  είναι βέβαιο πως θα αποδώσουν «τα του καίσαρος τω καίσαρι» και θα στείλουν την ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚΕ ( με όλες τις παραλλαγές της ,ΠΑΣΚΕ-ΕΑΜΕ  Φωτόπουλου-ΣΑΔ Ρ.Ρίζου και ΕΠΑΔ (Εργατική Παράταξη Άμεσης Δημοκρατίας) ομάδας Βλαστού (νυν προέδρου της Ενωσης Τεχνικών) και λοιπά , τρεις παρατάξεις ίδιων εγκληματικών πολιτικών και συνδικαλιστικών ευθυνών, υπαίτιες για το σημερινό ξεπούλημα της ΔΕΗ μιας και όλοι αυτοί ψήφισαν με μια καρδιά και μια ψυχή ακόμη και τον πρόσφατο διαχωρισμό-διαμελισμό της Επιχείρησης με τους τελευταίους να πλασάρουν εαυτούς ως νέους συνδικαλιστές (!) πεντακάθαρους και ακομμάτιστους (που θέλουν όμως να φτιάξουν το Εργατικό Κόμμα στην Ελλάδα και οι περισσότεροι εκ των ιδρυτών είναι μέλη της οργάνωσης Σοσιαλιστική Έκφραση) και οι οποίες αυτές παρατάξεις έφτιαξαν διαχρονικά και με ''κόπο'' μια Ομοσπονδία με κατεβασμένα τα χέρια τώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή , δυναμική  Ομοσπονδία αντίστασης όχι μόνο απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ αλλά και απέναντι σε ολόκληρο το επαίσχυντο σχέδιο διάλυσης λαού  και χώρας από τις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι της τραγωδίας που εξελίσσεται ραγδαία πλέον πρέπει και θα μπουν με τις εκλογές αυτές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 
Οι επικείμενες εκλογές στην Ε.ΤΕ. θα είναι μια απόδειξη της απόφασης των εργαζομένων να αλλάξουν τους συσχετισμούς καταψηφίζοντας τον εργοδοτικό συνδικαλισμό  και υπερψηφίζοντας την Αγωνιστική Ενότητα ΕΤΕ/ΔΕΗ ανοίγουν έτσι έναν νέο δρόμο δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του συνδικάτου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για περεταίρω λάθη.
Η υπεράσπιση της δημόσιας ΔΕΗ δεν σημαίνει και την αποδοχή του τρόπου που λειτουργούσε όπου διεφθαρμένες κυβερνήσεις, διοικήσεις και συνδικαλιστές από την ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ την λεηλατούσαν, αλλά ακριβώς το αντίθετο,  μια Δημόσια, ενιαία και καθετοποιημένη ΔΕΗ  με αποκλειστικότητα στην ηλεκτρική ενέργεια, συνδεδεμένη με την κοινωνία, με εργαζόμενους να έχουν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία της και με δραστηριότητες που θα βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον.
Το συνδικάτο είναι εδώ ,το συνδικάτο είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που ενωμένοι με τον υπόλοιπο λαό αντιστεκόμαστε.
AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Δ.Ε.Η. (Ε.ΤΕ./Δ.Ε.Η.)