Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ..για το μπλάκ άουτ της ΔΕΗ στη Σαντορίνη»


22/8/2013
                
ΕΡΩΤΗΣΗΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
·  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Θέμα: «Νέα ερώτηση για το μπλάκ άουτ της ΔΕΗ στη Σαντορίνη»
Με δεδομένα:
1.      Ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη συνεχίστηκαν μέχρι και χθες με διαδοχικά black out.
2.      Τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για τις συμβάσεις συντήρησης των μηχανημάτων της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 20/08/2013: «Στον απόηχο του μπλάκ άουτ της Σαντορίνης συνεχίζεται η έρευνα για τις συμβάσεις συντήρησης των μηχανημάτων της ΔΕΗ, που φέρονται ότι αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι επίμαχες συμβάσεις εμφανίζονται να έχουν ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό στην εταιρεία Warstilia, την ίδια επιχείρηση η οποία προμήθευσε τις δυο μηχανές 8 MW που έχουν τοποθετηθεί στο κυκλαδίτικο νησί.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, που ερευνά σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία την υπόθεση των συμβάσεων εδώ και ένα χρόνο, παρήγγειλε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αλλά και την πραγματοποίηση επιτόπιων ερευνών σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να εξακριβωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος».
3.      Τις παρατηρήσεις-ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από την ΔΣΑΕ/ΚΠΟΕ/ΤΟΕ ΔΠΑΝ/γ.α. 41/27-03-2012, (Εισήγηση ΣΔΑΕΔ-Προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση Μον. Ι & ΙΙ WARTSILIA –ΑΣΠ ΘΗΡΑΣ) όπου μεταξύ των άλλων τονίζουν: «…3) Λαμβάνοντας υπόψη αφενός την προβληματική λειτουργία των Μονάδων από την αρχική τους λειτουργία (η’ σχετικό) παρόλο που χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά και όλες οι συντηρήσεις γίνονται από τον κατασκευαστή και αφετέρου τη λήξη της περιόδου εγγύησης των Μονάδων, θεωρούμε σκόπιμο η Υπηρεσία να επαναπροσδιορίσει στο μέλλον την πολιτική της ως προς τον τρόπο ανάθεσης των υπόψη εργασιών. 4) Τέλος, κρίνεται διευκρινιστέος ο λόγος της οριστικής παραλαβής των υπόψη Μονάδων ενώ είχαν εντοπισθεί σοβαρά προβλήματα από την αρχική λειτουργίας τους (η’ σχετικό…».
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.    Γιατί μηχανές που από την αρχή λειτουργούσαν επισφαλώς και προβληματικά έγινε οριστική παραλαβή τους;
2.    Ποιο το κόστος της ΔΕΗ από την ημέρα παραλαβής μέχρι σήμερα σε προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση; Μήπως έχει υπερβεί το κόστος αυτό την αξία αγοράς καινούριων;
3.    Τι έργο παρήγαγαν από τότε που παρελήφθησαν καθώς και ποιο το κόστος παραγωγής ανά KWh;
4.    Γιατί μετά το ατύχημα επέτρεψαν μόνο στην υπεύθυνη εταιρεία Warstila να επιληφθεί ενώ θα έπρεπε να συμμετέχει κλιμάκιο ειδικευμένων της ΔΕΗ καθώς και κλιμάκιο του ΤΕΕ για την ακριβή εκτίμηση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών;
5.    Πως θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ από την εταιρεία Warstila για τη ζημιά που προκλήθηκε με ευθύνη της εν λόγω εταιρείας;
6.    Τι θα συνέβαινε αν την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν εργαζόμενοι στο χώρο των μηχανών;
7.    Ποιο το συνολικό κόστος ζημιάς και συνεπειών στο ηλεκτρολογικό σύστημα;
8.    Ποια είναι η κατάσταση του σταθμού από πλευράς συντήρησης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος ΑθανάσιοςΟυζουνίδου Ευγενία
Συρμαλένιος Νικόλαος