Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σε συμπαιγνια Διοικηση - ΓΕΝΟΠ οδηγουν σε νεες περικοπες στους μισθους των εργαζομενων στον Ομιλο ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
6 - 4 - 2015

Η νέα Διοίκηση τι προτίθεται να πράξει ;


1. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΔΕΗ γνωστοποιεί ότι η παροχή του τροφείου δεν φορολογείται εν τούτοις υπολογίζεται στο ποσό της μισθοδοσίας της παρ. 5 του άρθρου 31, Ν. 4024/2011 (πλαφόν).
Αν ισχύσει η παραπάνω αμφίσημη απάντηση με την υπογραφή των ΕΣΣΕ σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ θα δημιουργηθεί ευθύς αμέσως τεράστιο πρόβλημα υπέρβασης της μισθοδοσίας που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στους μισθούς του προσωπικού ; 
Τα παραπάνω διαμορφώνουν μια εντελώς αρνητική εξέλιξη για τους μισθούς των εργαζομένων κάτι που είχαμε προβλέψει όσοι (Σωματεία, συνδικαλιστές και συνδ. κινήσεις) είχαμε αντιρρήσεις και δεν συνυπογράψαμε την συγκεκριμένη ΕΣΣΕ. 
Τονίζαμε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία Σύμβαση που όχι μόνο δε φέρνει αυξήσεις, όπως υποστήριζε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠΔΕΗ, αλλά αντιθέτως επιφυλάσσει μειώσεις με βάση τον μνημονιακό νόμο 4024/2011.
Με οποιαδήποτε υπέρβαση του 65%  του μισθολογικού κόστους του 2009 ανά τρίμηνο, δίνεται η εν λευκώ εξουσιοδότηση στη Διοίκηση της ΔΕΗ με βάση την Σύμβαση που υπεγράφει, (στον ΔΕΔΔΗΕ στο σχέδιο προβλέπεται μειώσεις πρώτα από τις μεταβλητές αποδοχές) να προβεί σε περικοπές (οριζόντιες περικοπές, πάγωμα κλιμακίων,  μείωση επιδόματος σπουδών κλπ). 
2. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ από την νέα Διοίκηση της ΔΕΗ. 

ΚΑΛΟΥΜΕ την νέα Διοίκηση μετά τις παραπάνω εξελίξεις να εξετάσει αναλυτικά, τεκμηριωμένα, με διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση όλων των παρατάξεων στη ΓΕΝΟΠ και των Σωματείων τα οικονομικά δεδομένα έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με βάση τους μνημονιακούς νόμους.
ΚΑΛΟΥΜΕ τον Υπουργό Π.Α.Π.ΕΝ. να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση αποτροπής του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Συντονιστική Επιτροπή


 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.  -  ΔΕΗ  -  ΓΕΝΟΠ