Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ - Η ... "ΜΙΚΡΗ Δ.Ε.Η."(!!!) ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...


του ΣΤΑΜΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ*

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ «ΔΩΡΟ»

Το δώρο της «Μικρής ΔΕΗ» που έχει συσταθεί για να « χαριστεί» σε ιδιώτες η επιχείρηση έχει πλέον «κλειδώσει» σε ότι αφορά μονάδες και ορυχεία και παραμένει ασαφές ως προς την υλοποίηση εκείνο το κομμάτι που ενδιαφέρει τον τομέα της εμπορίας.
 Στο επαίσχυντο αυτό σχέδιο περιλαμβάνονται μονάδες με μείγμα καυσίμων λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο με συνολική ισχύ 1.900 MW , η οποία σε πρώτη φάση θα φτάσει τα 2.350 MW, αφού θα ενταχθούν και τα 480 MW της υπό σχεδιασμό μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα.

Ο «τραγικός» ,για τη χώρα και το λαό αυτός σχεδιασμός, προβλέπει πως στη «Μικρή ΔΕΗ»  εντάσσεται τόσο η μονάδα Μελίτη 1 της Φλώρινας, που είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης με 330 MW ισχύ και δυναμικό 200 εργαζομένων αλλά και δύο μονάδες του Αμυνταίου ισχύος 600 MW η κάθε μια (άρα 1200 MW) και με δυναμικό 310 εργαζομένων στο σύνολο τους.

ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ «ΔΩΡΟΥ» ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΘΑΡΕΣ» ΜΟΝΑΔΕΣ

Στη βιτρίνα και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής των 480 MW ισχύ, μαζί με τους 98 εργαζομένους της αλλά και τα υδροηλεκτρικά Νέστου(128 ΜW) –Θησαυρού(128MW) και Πλατανόβρυσης(110MW) με συνολική ισχύ 494 MW.

ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Στη «Μικρή» (!!!) αυτή «ΔΕΗ», βάση του σχεδίου, περνάει και το ορυχείο του Αμυνταίου με τους 680 εργαζομένους δυναμικό, όπως και το ορυχείο της Βεύης. Το τελευταίο (Βεύη) απαρτίζεται από ένα κομμάτι που ανήκει στη ΔΕΗ (ακόμα) το οποίο όμως βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο εκμετάλλευσης αλλά και εκείνο το κομμάτι που βρίσκεται σε διαδικασία «διαγωνισμού» για ….παραχώρηση σε ιδιώτες.

ΤΑΙΠΕΔ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ

Σε αυτή τη φάση της υλοποίησης όμως το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει πως πρέπει να σταματήσει αυτός ο «διαγωνισμός» και το προς …παραχώρηση κοίτασμα της Βεύης να πάει στη νέα εταιρεία για κοινή εκμετάλλευση με τα εκεί κοιτάσματα της ΔΕΗ όμως το Υπουργείο διαφωνεί ριζικά ισχυριζόμενο πως ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάθεσης.
Η διαφωνία πάντως ΤΑΙΠΕΔ και Υπουργείου ,είναι; ήταν; ο ουσιαστικός λόγος που έως σήμερα δημιούργησαν την καθυστέρηση στο «κλείσιμο» του «χαριστικού» σχεδίου της …(!!!) «Μικρής ΔΕΗ» στα ιδιωτικά ,ξένα και ντόπια ,συμφέροντα τα οποία περιμένουν ανυπόμονα να ωφεληθούν και μάλιστα «τζάμπα» από την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα χρυσά κουτάλια είναι έτοιμα όποια πλευρά και αν υπερισχύσει.
Ένας  δεύτερος παράγοντας για τούτη την …καθυστέρηση είναι πως με βάση το υπογεγραμμένο από την εσωτερική κυβερνητική τρόικα Μνημόνιο, θα έπρεπε η τελευταία  να έχει υποβάλει πλήρη σχέδιο (στους ….δανειστές) των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν από τον Νοέμβριο του 2012 και αυτό συνδέεται με τις δυσκολίες προσδιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΗ.
Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί άμεση λύση στα ζητήματα αυτά τα ταχύτερο δυνατό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ,ΕΜΠΟΡΙΑ, «ΣΧΕΔΙΟ», ΥΠΕΚΑ, HSBC ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ

Εχει συμφωνηθεί πως εκτός από τους 1280 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται έως σήμερα στις υπό ….παραχώρηση-ιδιωτικοποίηση να μεταφερθεί ακόμη ένα 20% εργαζομένων από την μητρική επιχείρηση της ΔΕΗ για να συμβάλουν στον οικονομικό και τον πληροφοριακό τομέα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στη … «Μικρή ΔΕΗ» να φτάσουν τους 2.000 περίπου.

Μάλιστα το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης HSBC και το ΤΑΙΠΕΔ  (και εδώ τρόικα) σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις όποιες ασάφειες σε ότι αφορά τόσο το κομμάτι της εμπορίας όσο και εκείνο των  εργαζομένων από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και την επίσκεψη της τρόικας, αφού έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσουν ένα σχέδιο με αναλυτικά στοιχεία γι’ αυτό το προς χάρισμα-πώληση (ζωτικής σημασίας για το λαό και για την επιχείρηση) κομμάτι της ΔΕΗ.

Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν πάντως είναι το εξής… Οι νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ αλλά και ο … σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων της HSBC ξέχασαν η δεν γνωρίζουν πως μεγάλο μέρος της περιουσίας της επιχείρησης είναι από τα χρήματα του ασφαλιστικού των εργαζομένων ; Πως θα υλοποιήσουν ένα τέτοιο ληστρικό σχέδιο χωρίς την συγκατάθεση των εργαζομένων ;

Αντιλαμβάνονται πως σπέρνουν ανέμους και πως θα θερίσουν θύελλες η θεωρούν πως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα να βλέπουν την διάλυση της επιχείρησης που έστησαν με αγώνα και αίμα να καταληστεύεται και το ίδιο ακριβώς να συμβαίνει και με την περιουσία τους,τόσο των εργαζομένων όσο και του ελληνικού λαού που επί δεκαετίες στήριζε την ύπαρξή της για τις ανάγκες του;

Αν και επαναλαμβάνομαι θα το πω ακόμη μια φορά …

 Κύριοι σπέρνεται ανέμους και θα θερίσετε θύελλες και πιστέψτε με δεν είναι σχήμα λόγου , δεν είναι μια κλασσική ρήση σε μια φράση που θέλει να δείξει πως υπάρχει μέγα πρόβλημα , δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή .

Θα είναι απλά το αποτέλεσμα των δικών σας πράξεων ,των δικών σας πρακτικών.

* ΜΕΛΟΣ 
Ε.ΤΕ./Δ.Ε.Η.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Η

www.agonistiki-enotita-dei.blogspot.com