Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

"ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ"-ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ


του Βασίλη Παπαναστασούλη

Τις μηχανές της εργατικής αυτοδιαχείρισης έβαλαν μπροστά οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» -το πρώτο εργοστάσιο που λειτουργεί χωρίς την επιστασία της ιδιοκτησίας- στη Θεσσαλονίκη.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, επειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ζήσουμε», ανάφερε ο εκπρόσωπος των εργατών Μάκης Αναγνώστου προς τους δημοσιογράφους και τους αλληλέγγυους πολίτες που έφθασαν με πορεία στο χώρο του εργοστασίου και ανάρτησαν πανό.
«Οι μηχανές τέθηκαν σε λειτουργία από τους εργάτες, το εργοστάσιο δουλεύει. Τώρα απομένει να υπογράψουμε συμφωνητικό ότι θα λειτουργούμε υπό πλήρη ισότητα, και να νικήσουμε τη γραφειοκρατία», τόνισε ξεκινώντας την ξενάγηση, που έγινε χθες μέσα σε εορταστικό κλίμα.
Στην είσοδο βρίσκεται ο χώρος αποθήκευσης της πρώτης ύλης, του ορυκτού μαρμάρου-δολομίτη, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της κόλλας πλακιδίων. «Είναι πιο σταθερό και πιο φτηνό υλικό», επισήμανε ο εκπρόσωπος των εργατών και κινήθηκε προς το τμήμα συσκευασίας της κόλλας.
«Υπάρχει απόθεμα για 2-3 μήνες, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ, σύμφωνα με τα τιμολόγια. Ελέγχουμε την ποιότητα του προϊόντος που βρίσκεται στα τσουβάλια και το συσκευάζουμε ξανά για να το προωθήσουμε στην αγορά». Υπάρχουν δύο μηχανήματα παραγωγής-συσκευασίας κόλλας, και οι εργαζόμενοι δηλώνουν διατεθειμένοι να καταβάλουν τις υπόλοιπες δόσεις, συνολικής αξίας 50.000 ευρώ, για να αποπληρώσουν το δεύτερο, πιο σύγχρονο, μηχάνημα, που αποκτήθηκε με Leasing.
Στις καλές εποχές, το εργοστάσιο λειτουργούσε με τέσσερις βάρδιες, ενώ τώρα υπάρχει μία βάρδια με 25 εργαζόμενους, από τους συνολικά 38 που απαρτίζουν το σωματείο των εργατών, ενώ απαιτούνται συνολικά 65 άτομα για την πλήρη παραγωγή.
Στην ιστοσελίδα του σωματείου αναρτήθηκε ο τιμοκατάλογος των προϊόντων (κόλλες πλακιδίων, αρμόστοκοι, δομικά υλικά, ρητίνες, υγρά καθαριστικά, κ.ά.) που μπορούν να αγοράζουν οι ενδιαφερόμενοι σε πλειστηριασμό, πληρώνοντας τα 2/3 της αρχικής τιμής.
«Οι ιδιοκτήτες, εφόσον παραιτήθηκαν από το Δ.Σ., δεν έχουν κανένα δικαίωμα στις μηχανές, στις πρώτες ύλες και στα προϊόντα», λένε οι εργάτες, που αναζητούν προσφορές για την εξαγορά των μετοχών, αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, της μητρικής εταιρείας Φίλκεραμ-Τζόνσον που κήρυξε πτώχευση.
«Πιέζουμε το υπουργείο να βρει λύση, αλλά μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα», σημειώνουν και ευελπιστούν να πάρουν ζεστό χρήμα από την Ευρώπη. «Μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, ο κάθε νέος επιχειρηματίας χρηματοδοτείται με 23.000 ευρώ.
»Επίσης διεκδικούμε το επίδομα ανεργίας για τους συνολικά 65 εργάτες που δούλευαν στο εργοστάσιο και δεν έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα. Ετσι μπορούμε να συγκεντρώσουμε ένα ποσό που φτάνει τα 2.000.000 ευρώ», επισημαίνουν. Ακόμη, ενδιαφέρον επέδειξε μια συνεταιριστική τράπεζα της Αργεντινής, ενώ χρηματοδότες αναζητούνται και μέσω του Διαδικτύου.

enet