Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ :180.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΟ ΕΩΣ ΤΟ 2015 !!!

Σε συμφωνία για τους τρόπους απομάκρυνσης όσων δημοσίων αλλά και υπαλλήλων των ΔΕΚΟ επιθυμεί η τρόικα φαίνεται πως κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στη 1.30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 13/4 με τη συμμετοχή και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος εκλήθη στις 4 το απόγευμα να μεταβεί στο Μαξίμου.


Η κυβερνητική τρόικα κατέληξε στο πλαίσιο απόλυσης υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014 στην πολύωρη σύσκεψη με την συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη. Επίσης φαίνεται να συμφώνησαν στον τρόπο αξιολόγησης, την κινητικότητα και τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών οι περισσότερες αποχωρήσεις. 


Επείγον να τελειώσει η διαπραγμάτευση, είπε ο Βενιζέλος, δεν κόβουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως, είπε ο Κουβέλης. (!!! ;)

Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε ότι «η μείωση του προσωπικού θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο». Συνεχίζοντας είπε ότι  «Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα ως την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως το πλαίσιο αυτό «σέβεται το Σύνταγμα». (!!!)

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι «Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα», διότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Παράλληλα σημείωσε ότι «πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα» και τόνισε ότι «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη (!!!) προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης». 
Επ' αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση». 

Κουβέλης χωρίς περίσκεψιν,χωρίς λύπην,χωρίς αιδώ


Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως βασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αποτελέσει η «αξιολόγηση των δομών [...] και των προσώπων», προσθέτοντας ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί πως δεν έχουν «λόγο ύπαρξης» θα καταργηθούν, αλλά και προσωπικό που «δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία, θα τίθεται εκτός».

Ο ίδιος τόνισε πως, παρά τις απαιτήσεις της τρόικας, η Αθήνα δεν μπορεί να καταρτίσει μία λίστα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που οι υπόδικοι δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα.

Σε ό,τι αφορά τους μη επίορκους υπαλλήλους ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε πως θα κριθούν βάσει της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε πως «δεν αποφασίζουμε να κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως» με βάση τις επιταγές άλλων. Και η τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει επιβολή απόψεων.

Κεντρικό ζήτημα της σημερινής σύσκεψης ήταν το Δημόσιο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο να κλείσει νωρίτερα από την Τρίτη, που εμφανίζεται ως «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές άφηναν από το βράδυ της Παρασκευής να εννοηθεί ότι βασικός σκοπός της σύσκεψης είναι να αρθούν οι ενστάσεις που διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, για τις απολύσεις, ώστε το αργότερο έως την Τρίτη να μπει τέλος και στις παρατεταμένες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Κατά τις ίδιες πηγές, για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες με την τρόικα, η κοινή στάση των τριών κυβερνητικών εταίρων θεωρείται δεδομένη. 

Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται ότι έχουν ήδη συμφωνήσει οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις, προβλέπει την άμεση απόλυση (έως τον Ιούνιο) 2.000 επίορκων υπαλλήλων, καθώς και την απομάκρυνση ως το τέλος του έτους άλλων 5.500 υπαλλήλων με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, με ελλιπή-ψευδή πιστοποιητικά, «κοπανατζήδων» κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει ως τις 10.000 μέσω της διαθεσιμότητας.

Μετέωρη πάντως θεωρείται, η θέση υπαλλήλων από οργανισμούς του Δημοσίου που προβλέπεται να καταργηθούν, για τις οποίες ο Πρωθυπουργός -σε συνέντευξή του- φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει συνταγματική προστασία».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα επιδιωχθεί σταδιακά να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.


Πάντως η απορία παραμένει ... Η βαθμολογία θα φέρει την απόλυση η μήπως το προσυμφωνηθέν νούμερο των 180.000 έως το 2015 απολύσεων θα καθορίζει από το πόσο ψηλά θα ''πιάνεται''η βαθμολογία;Εξώφθαλμα προσχηματκό! Ποιά είναι η κλίμακα ,ειδικά σε οργανισμούς με μικρό σχετικά νούμερο εργαζομένων ;Ποιά θα είναι η κύρια πηγή απολύσεων ; Μήπως η ΔΕΗ λόγο απασχόλησης 19.500 οπότε και μεγάλη δεξαμενή ;....Κι όλα αυτά λίγο προ της πώλησης της και λίγο μετά της επισκέψεως Ολάντ (''ενδιαφέρον΄΄ ENEL και RWE για ΔΕΗ).  Τυχαίο ; Ε ,δε νομίζω....

artof