Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ Ε Υ Δ Α Π


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και το έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του νερού, του οποίου η διανομή θα ξεκινήσει από σήμερα.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν αναλυτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αλεξόπουλος Αποστόλης, Βαλαβάνη Νάντια, Στρατούλης Δημήτρης, Μανώλης Γλέζος καθώς  και ο συντονιστής της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, Τσόκαλης Βασίλης.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του συντονιστή της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ:

·                     Αλεξόπουλος Απόστολος, Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Υδρογεωλογία και τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων:
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια, μέσα κι έξω από τη Βουλή, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, για να αποτρέψει το ξεπούλημα των δυο μεγάλων οργανισμών της κοινής ωφέλειας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που προμηθεύουν πόσιμο νερό και διαχειρίζονται την αποχέτευση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι συμπαραστάτης των αγώνων που καταβάλλουν συλλογικότητες και κινήματα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου το νερό να παραμείνει κοινωνικό δημόσιο αγαθό.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η έκδοση και η κυκλοφορία αυτού του νέου κατατοπιστικού φυλλαδίου που από σήμερα θα αρχίσει η διανομή του.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε ακούσει ότι το νερό είναι ζωή, είναι πηγή
ζωής, είναι η ίδια η ζωή. Όλοι έχουμε ακούσει ότι το νερό θα είναι η αφορμή για τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο, ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας και αρκετής ποσότητας νερού και ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά –ιδιαίτερα στο λεγόμενο τρίτο κόσμο- πεθαίνουν κάθε μέρα γιατί στερούνται μεταξύ των άλλων και το νερό.
Το νερό αντιμετωπίζεται ως ένα εμπορικό προϊόν, ως άλλη μια ευκαιρία για κερδοφορία και πλουτισμό μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών, που με τη βοήθεια και την πίεση που ασκούν σε χρεωμένες και μη χρεωμένες χώρες, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δρομολογούν και επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης του νερού.
Σε αυτό τον αστερισμό κινούμενη και η σημερινή μνημονιακή Κυβέρνηση, επιδιώκει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων κερδοφόρων εταιρειών, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή ξεκίνησε, ήδη, από το 1998 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Συνεχίζεται, λοιπόν, από τη σημερινή Κυβέρνηση η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που όπως ξέρουμε , ότι μπαίνει σε αυτό χάνεται απ’ το Δημόσιο και τα έσοδά του τα καρπώνονται οι «τοκογλύφοι» δανειστές μας.

Επιγραμματικά αναφέρω μερικές από τις συνέπειες: Αύξηση των τιμών, υποβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου νερού, δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων στον τομέα πρόσβασης των πολιτών σε καθαρό νερό και τέλος, αθέτηση από τους ιδιώτες συμφωνιών για συντήρηση, επέκταση ή κατασκευή δικτύων διανομής νερού και αποχέτευσης.
Συστηματικά η Κυβέρνηση εφαρμόζει στην πατρίδα μας την κλασική συνταγή που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να προετοιμάσουν τους λαούς τους να δεχθούν τις ιδιωτικοποιήσεις.
Προωθεί πρακτικές απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών, των υπηρεσιών που προσφέρουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ, τονίζοντας και προβάλλοντας, στον τύπο ή στην τηλεόραση, σκάνδαλα, χρέη των Δήμων προς τις εταιρείες, εξυμνώντας την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, προβάλλοντας την αγιοσύνη του σε σχέση με το σάπιο κράτος, την υποτιθέμενη αύξηση των θέσεων εργασίας, αποκρύπτοντας το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.
Ερωτώ: Είναι ή δεν είναι ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ όταν το τίμημα της εκποίησης έχει καθοριστεί στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ και όταν μόνο το 2012 –μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης- τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 48 εκατομμύρια ευρώ; Όταν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αυτά ανέρχονται σε 12 περίπου εκ. ευρώ.
Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχει προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις, καταθέτοντας, κατά την πάγια τακτική της, διατάξεις και άρθρα σε άσχετα νομοσχέδια, με τις οποίες επιδιώκεται η παράδοση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στους επικείμενους ιδιώτες αγοραστές, "καθαρής" χωρίς  "βαρίδια", φορτώνοντας όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οικονομικές της υποχρεώσεις και οικονομικά βάρη σε όλους εμας τους πολίτες αυτής της χώρας.
Είχαμε επισημάνει τι σημαίνει η μη είσπραξη των εκατομμυρίων που χρωστούν οι ΟΤΑ στην  ΕΥΔΑΠ. Θα γνωρίζετε ότι το Δημόσιο και οι Δήμοι χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ένα χρέος που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες.
Αν πωληθεί η ΕΥΔΑΠ – σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. SEMETA σε αντίστοιχη ερώτηση του Ευρωβουλευτή μας κ. Χουντή- ο αγοραστής πρέπει να λάβει μέσα σε ενενήντα ημέρες τις τεράστιες μη αμφισβητούμενες οφειλές του Δημοσίου και των Δήμων.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το νερό είναι ένα ακόμη δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται. Το νερό αποτελεί έναν βασικό αναπτυξιακό πόρο που είναι αναγκαίος, είναι απαραίτητος για την παραγωγική διαδικασία. Δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραδοθεί στα χέρια επιχειρηματικών και εμπορικών συμφερόντων.
Υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το δημόσιο, δημοκρατικό και συμμετοχικό χαραχτήρα της διαχείρισης των υδάτων, όπως προβλέπουν και τα ντοκουμέντα και οι διακηρύξεις του Διεθνούς Κινήματος για την προστασία του νερού.
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα από μια πλειάδα κοινωνικών, συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών φορέων που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της, να αφουγκραστεί λίγο την κοινωνία.
Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά, ζητάμε πράγματα που μια τέτοια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει.
Στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε μία άλλη κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, που όπως φαίνεται, έρχεται σύντομα.

·                     Νάντια  Βαλαβάνη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας:
Ο Επίτροπος κ. Ρεν στις 9 Αυγούστου, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή, ανέφερε επί λέξει ότι «η επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα».
Στον αντίποδα αυτής της αλλαγής στάσης, η επιτροπή μέσω της τρόικας έχει επιβάλει και η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την πώληση των δυο μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ως μνημονιακό όρο.
Επισημαίνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο κύμα αποϊδιωτικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης του νερού, που στην Ευρώπη ξεκίνησε από το Παρίσι και σήμερα βρίσκει το Βερολίνο στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του. Παράλληλα, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών, με τη σωστή quota που χρειάζεται για κάθε χώρα, από την πρωτοβουλία «Right2water», με κεντρικό σύνθημα «το νερό δεν είναι για πούλημα», οι οποίες υπογραφές- με τη συγκεκριμένη σύνθεση που έχουν- συνιστούν νόμιμο αίτημα για δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό.  Ταυτόχρονα, όμως, στις χώρες σε καθεστώς μνημονίου, τις οποίες εκβιάζει ασύστολα, το νερό ιδιωτικοποιείται!
Ζητούμε λοιπόν από την Κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, να θεωρήσει ότι οι δεσμευτικές δηλώσεις των κυρίων Μπαρνιέ και Ρεν δεσμεύουν την πολιτική και της τρόικας στην Ελλάδα.
Το κίνημα για το νερό της Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όλους. Ποτέ, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω δει όλα αυτά τα χρόνια τόσους πολλούς φορείς, τόσες πολλές συλλογικότητες, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση αυτών που συμμετέχουν, να δηλώνουν με τέτοια ομοφωνία ότι θα αντιπαλέψουν την υπόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού.

·                     Στρατούλης Δημήτρης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας:

Το κυβερνητικό μνημονιακό πακέτο ιδιωτικοποιήσεων συνιστά το μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στην ιστορία της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και θα κάνει ότι μπορεί για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και αποτελεσματικό λαϊκό κίνημα, που θα αποτρέψει τις προωθούμενες από την κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών, εκτάσεων και ακινήτων. Ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων, στον οποίο θα αξιοποιήσουμε όλα τα κινηματικά και πολιτικά εργαλεία, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα, τη συμμετοχή σε διεθνείς καμπάνιες κλπ, επιδιώκουμε να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Επίσης, να συνδεθεί με την προσπάθεια συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που απαιτεί ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο ένα ισχυρό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, σύγχρονο και κοινωνικά ελεγχόμενο δημόσιο τομέα.
Εμμένουμε στις προγραμματικές δεσμεύσεις μας  για επαναφορά στον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων και υποδομών στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας (π.χ. νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, λιμάνια κλπ), που εκποιήθηκαν ή θα ξεπουληθούν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Επίσης ότι όσοι εμπλακούν στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον, θα λογοδοτήσουν όχι μόνο στο λαό αλλά και στη δικαιοσύνη.
Βασική προτεραιότητα μας είναι ο αγώνας για πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε όλο και περισσότερα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Μια αριστερή κυβέρνηση θα έχει στόχο την διεύρυνση της σφαίρας των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Ένα αγαθό είναι κοινωνικό, εάν σε αυτό έχει πρόσβαση όλος ο λαός, και αυτό αποτελεί κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα του, που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο, εάν αυτό παραμείνει δημόσιο και δεν εμπορευματοποιηθεί.
Ο αγώνας μας κατά των ιδιωτικοποιήσεων είναι αγώνας για την πρόσβαση του λαού στα κοινωνικά αγαθά, όπως πρώτα απ’ όλα το νερό, αλλά και για ένα δημόσιο τομέα που θα υπηρετεί τον ελληνικό λαό, την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου.

·                     Μανώλης Γλέζος, Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ,

Ο Μανώλης Γλέζος, Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις για εκποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως το νερό» και ότι «αύριο μια αριστερή κυβέρνηση θα τις ανατρέψει».
Επίσης, ανέφερε ότι «εάν επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την τρόικα να εκποιήσουν σε ιδιώτες την ΕΥΔΑΠ, τότε θα ξεπουλήσουν και τις πηγές του νερού και τον αέρα!»

·                     Βασίλης Τσόκαλης, συντονιστής της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ

Ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε μια ΕΥΔΑΠ απαλλαγμένη από τη διαφθορά και τις πελατειακές νοοτροπίες, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει και τόσες ερωτήσεις τη Βουλή για θέματα διαφάνειας και διαπλοκής.
Βασικός στόχος μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δημόσια ΕΥΔΑΠ και κοινωνικός έλεγχος στη λειτουργία της:

1.                   Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικά δηµόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, σταδιακή επανάκτηση του 100% των μετοχών τους, με προοπτική την έξοδό τους από το χρηµατιστήριο.

2.                  Το καταστατικό της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ορίζει µε σαφήνεια τις υποχρεώσεις και τα δικαιώµατα και γενικά τη σχέση της µε το κράτος, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, στη βάση της λειτουργικής, διοικητικής και διαχειριστικής της αυτοτέλειας.

3.                  Διαµόρφωση ενός θεσµικού οργάνου κοινωνικού ελέγχου, µέσω του οποίου τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι χρήστες των υπηρεσιών της επιχείρησης θα έχουν βαρύνοντα λόγο. Δήµοι, εργαζόµενοι και κοινωνικοί φορείς θα συµµετάσχουν στο ΔΣ

4.                  Η ΕΥΔΑΠ είναι υποχρεωµένη να διαθέτει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, τουλάχιστον πενταετούς ορίζοντα, το οποίο θα προκύπτει από θεσµοθετηµένες διαδικασίες κοινωνικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου, όχι μόνο με δείκτες κερδοφορίας, αλλά κοινωνικής αποτελεσματικότητας, ισόνομης πρόσβασης των χρηστών στις υπηρεσίες της, που θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την αειφορία και την επάρκεια των υδάτινων πόρων.

5.                  Η θεσµοθέτηση της δηµόσιας λογοδοσίας των διοικήσεων της επιχείρησης, µε ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις τους τόσο στο παραπάνω όργανο κοινωνικού ελέγχου όσο και στο Κοινοβούλιο και µέσω αυτών, ευρύτερα στην κοινωνία.

6.                  Αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού της που διαθέτει τεράστια εμπειρία.  Στοχευμένες και ενταγμένες στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των εργολαβιών για μόνιμες εργασίες της ΕΥΔΑΠ. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερές σχέσεις εργασίας κατοχυρωμένες από ΣΣΕ.
Και πιστέψετε το πραγματικά, υπάρχουν εκατοντάδες από τους εναπομείναντες εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, με εξαιρετική εμπειρία και τεχνογνωσία, με μεράκι, με φρέσκες ιδέες  και πάθος για τη δουλειά τους που με τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν διατηρούν υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, που άλλοι προσπαθούν χρόνια να παραχωρήσουν σε εργολάβους.  Αυτοί οι εργαζόμενοι που ασφυκτιούν στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί οφείλουμε να τους εμπνεύσουμε ένα νέο κοινωνικό ήθος, που στη θέση του τυφλού ανταγωνισμού και ατομικισμού θα προτάξει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και θα ξαναγεννήσει την ελπίδα, την αυτοπεποίθηση, την εμπιστοσύνη. Aυτό είναι ακόμη πιο απαιτητικό, απαιτεί τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Eίναι ένας αγώνας διαρκείας.