Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Υ.Α.Θ.


 Την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ενέκρινε χθες το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβρη του 2013 και αφορά τόσο το 51% της εταιρείας (και συγκεκριμένα την εμπορική εκμετάλλευση ύδρευσης και αποχέτευσης) όσο και το management.
Όσον αφορά το υπόλοιπο 23% -από το του 74% που βρίσκεται προς πώληση- αναμένεται να βγει στο σφυρί σε μεταγενέστερο χρονοδιάγραμμα.

Ευρύ μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα του νερού

Σε δήλωση του στο alterthess.gr , ο Πρόεδρος των Εργαζομένων, Γ. Αρχοντόπουλος επεσήμανε πως "οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ αντιδρούμε περισσότερο ως ακτιβιστές πάρα ως εργαζόμενοι που κινδυνευουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους" καθώς όπως επεσήμανε το διακύβευμα είναι η πώληση του δημόσιου αγαθού και έκανε λόγο για μια σύμβαση που οδηγεί στην "αποκλειστική διαχείριση" και στο  "ιδιωτικό μονοπώλιο".

Επίσης κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμπαραταχθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ. "Όπως κάνουν κάθε μέρα δεκάδες πρωτοβουλίες κατοίκων που πληρώνουν τους λογαριασμούς του μακροχρόνια άνεργου γείτονά τους" προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα λήγει και η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση για την ανανέωση της.

Σκληρή αναμένεται να είναι η απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας το επόμενο διάστημα με κατοίκους, συνδικάτα και οργανώσεις να ετοιμάζονται κυριολεκτικά για πόλεμο. Όπως αναφέρουν το νερό της Θεσσαλονίκης δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Επιπλέον σε ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ΕΥΑΘ.

"Το Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή την επικείμενη έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας, τονίζοντας ότι το νερό αποτελεί δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της αγοράς και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.  

Μία ακόμη κερδοφόρα επιχείρηση στο σφυρί

Η ΕΥΑΘ, με 21.000.000 καθαρά κέρδη, και 26.000.000 ευρώ στα ταμεία της, αξιολογείται στα 80.000.000 ευρώ πως πώληση από την κυβέρνηση σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων. "Η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει για 30 χρόνια σε ιδιώτες το πολυτιμότερο αγαθό της Φύσης έναντι 157 ευρώ ανά υδρόμετρο!" τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και εν μέσω κρίσης η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση κερδών, κατά 12,79%, το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 παρά τη μείωση του τζίρου, σε ποσοστό 1,63%.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο τζίρος ανήλθε στο ποσό των 19,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 19,5 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση 1,63%. Το κόστος των πωλήσεων έπεσε στα 10,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 10,6 εκατομμυρίων (μείωση 2,24%), ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στο ποσό των 7,88 εκατομμυρίων (από 7,28 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2011) αυξανόμενα κατά 8,24%. Αντίστοιχα, τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 5,5, σημειώνοντας αύξηση 12,79%.

Στην Βολιβία έδιωξαν εταιρεία και πρόεδρο

Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2000 ξέσπασαν διαδηλώσεις στην πόλη Cochabamba στην Βολιβία ως απάντηση στις μεγάλες αυξήσεις της τιμής του νερού. Πολλοί άνθρωποι είδαν τον λογαριασμό του νερού να τριπλασιάζεται και να τετραπλασιάζεται κάτι που σήμαινε πως πολλοί θα έπρεπε να διαθέσουν το μισό περίπου εισόδημά τους για τον λογαριασμό του νερού.

Αυτό συνέβη από την στιγμή που η εταιρεία Bechtel ανέλαβε την διαχείριση του νερού της πόλης. Μη μπορώντας οι πολίτες να ανταποκριθούν απαίτησαν να σταματήσει η σύμβαση με την εταιρεία σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr.

Μετά από καταστρατήγηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, πολλούς τραυματισμούς και θανάτους από την αστυνομία και τον στρατό κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων όλα τα δικαιώματα του νερού αποκαταστάθηκαν.

Από το 1950 μέχρι το 1980 το ΔΝΤ και η Παγκόσμια τράπεζα ανέλαβαν την βελτίωση της οικονομίας της χώρας, όμως η οικονομία της χώρας δεν παρουσίαζε ανάπτυξη και έτσι το 1981 το πρόγραμμα κατέρρευσε οδηγώντας σε έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.
Το 1985 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας με απελευθέρωση των αγορών για να μειωθεί η ύφεση. Η ανάπτυξη σημείωσε θετικές τιμές μόλις 2 χρόνια μετά αλλά τα σημάδια που άφησαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια έπληξαν έντονα τους πολίτες.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια το ΔΝΤ και η παγκόσμια τράπεζα έπεισε την κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει δημόσιους οργανισμούς όπως τις αεροπορικές γραμμές, τις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, το εθνικό σιδηροδρομικό σύστημα και τέλος το 1999 την υπηρεσία δημόσιας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στην Βολιβία εκείνη πια την εποχή σχεδόν τα 2/3 των πολιτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και το ετήσιο εισόδημα βρίσκεται στα 950 δολάρια.
Μη μπορώντας να επιβιώσουν κάτω από το νέο μεγάλο κόστος του νερού οι πολίτες άρχισαν τις διαδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2000. Πορείες, οδοφράγματα και άλλα μέσα διαμαρτυρίας χρησιμοποιήθηκαν ώστε να παγώσει η πόλη για τέσσερις συνεχόμενες μέρες.
Το πρώτο περιστατικό βίας συνέβη όταν ο πρόεδρος Banzer διέταξε την αστυνομία να χρησιμοποιήσει χημικά σε εκατοντάδες πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά. Περίπου 175 τραυματίστηκαν και 2 έχασαν την όρασή τους.
Για να ηρεμήσει τα πνεύματα ο πρόεδρος δέχτηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών τον Απρίλιο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των διαδηλωτών τον Oscar Olivera, η συνάντηση ήταν απλά μια παγίδα. «Συζητούσαμε με τον δήμαρχο, τον κυβερνήτη και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους όταν η αστυνομία εισήλθε στην αίθουσα και μας συνέλαβε».
Μετά από το περιστατικό ξέσπασε το κοινωνικό μένος που οδηγήθηκε την επόμενη μέρα έξω από το δημαρχείο για να διαμαρτυρηθεί. Περισσότεροι από 59 άνθρωποι συνελήφθησαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.  Λίγο μετά ο Πρόεδρος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Οδηγείται σε παραίτηση και η «Bechtel» εγκαταλείπει τη Βολιβία.

Σε άλλες χώρες η επιλογή είναι η εθνικοποίηση

Αργότερα από το 2006 και έπειτα η νέα αριστερή κυβέρνηση της Βολιβίας κινείται σε τροχιά εθνικοποιήσεων. Μετά την εθνικοποίηση των εταιρειών παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου  εθνικοποίησε τη βιομηχανία «Σίντσι Γουάιρα», θυγατρική της ελβετικής «Γκλενκόρ» (Glencore International AG), μιας από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες ευρείας γκάμας εμπορευμάτων και πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Επιπλέον, ο Μοράλες αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο του ορυχείου κασσίτερου και ψευδάργυρου του παγκόσμιου γίγαντα Glencore στη Βολιβία. Λίγες ώρες αργότερα, ο στρατός και η αστυνομία κατέσχεσαν τα γραφεία της εταιρείας.

Μέχρι σήμερα, γύρω στις 15 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν εθνικοποιηθεί από το 2006 όταν ο Έβο Μοράλες ξεκίνησε την εκστρατεία του σε μία προσπάθεια του να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.. 

Κ.Μ


alterthess