ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ
«Ανάπτυξη» και επενδύσεις τριτοκοσμικής έμπνευσης
Χωρίς πειστική απάντηση στη συνεχιζόμενη ύφεση, που εντείνει η πολιτική της διαρκούς λιτότητας, η τριτοκομματική κυβέρνηση οργανώνει νέα επικοινωνιακή επίθεση αισιοδοξίας με τίτλο «επενδύσεις για την ανάπτυξη».
Μια «ανάπτυξη» που οικοδομείται πάνω σε ένα τριτοκοσμικής έμπνευσης σχέδιο ληστρικής εκμετάλλευσης εργαζομένων και φυσικού πλούτου, όμοιο με το «παραγωγικό» πρότυπο που έφερε την ελληνική οικονομία στη σημερινή δεινή θέση.
Σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υποδεικνύει ένα σχέδιο ισόρροπης και βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος και τα κοινά αγαθά παραδίνονται στον πρώτο κερδοσκόπο με σκοπό την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Χωρίς παράπλευρα οφέλη, χωρίς πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικοδόμηση νέου βιώσιμου παραγωγικού ιστού στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα.
Τσιμεντοποίηση του Ελληνικού, παράδοση της παραλίας του Σαρωνικού πέρα από σύνταγμα και νόμους, φαραωνικές τουριστικές εγκαταστάσεις στις πιο όμορφες γωνιές της χώρας που προαναγγέλλουν την επόμενη φούσκα ακινήτων, πωλήσεις νησίδων, πίστες φόρμουλας 1… Για να μη μιλήσουμε για την παράδοση των κοινών αγαθών –όπως το νερό και το ρεύμα– στους «φίλους» και «συμμάχους», που τρέχουν να τα αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας.
Σ’ αυτή την «ανάπτυξη» που μας στερεί πολλά για να αφήσει πίσω της περιβαλλοντικά και κοινωνικά ερείπια, αντιδρούν ευρύτατα στρώματα. Για τον σωτήριο χαρακτήρα της δεν πείθονται ούτε όσοι ελπίζουν ότι έτσι θα βρουν πρόσκαιρη και κακοπληρωμένη δουλειά: απλώς πειθαναγκάζονται από τη φτώχεια.
Τις αντιδράσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος σ’ αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή αποτυχίας η κυβέρνηση –με επίκεντρο τις Σκουριές– επιχειρεί να τις καταπνίξει στη γένεσή τους εντείνοντας την αστυνομική καταστολή, την περιστολή δικαιωμάτων και την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού. Κεντρική ιδέα: η ποινικοποίηση κάθε αντίστασης.
Η απάντηση είναι γνωστή, όπως κάθε φορά που μας ζητούσαν «γην και ύδωρ».
ΕΠΟΧΗ