Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πληρώνουν εφάπαξ ΔΕΗ - Δημόσιο

Μειώσεις από 10% έως 15% στα καταβαλλόμενα εφάπαξ θα φέρει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από την 1η Ιανουαρίου 2014. Για τον καθορισμό του τελικού ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες (όπως είναι οι εισφορές και η βιωσιμότητα του Ταμείου), με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για αυτόματες μειώσεις σε όσους φορείς είναι στο «κόκκινο».



Μειώσεις από 10% έως 15% στα καταβαλλόμενα εφάπαξ θα φέρει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Για τον καθορισμό του τελικού ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες (όπως είναι οι εισφορές και η βιωσιμότητα του Ταμείου), με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για αυτόματες μειώσεις σε όσους φορείς είναι στο «κόκκινο».
«Πάμε για νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2014» τονίζει στο «Εθνος» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Καλάκος, προσθέτοντας πως «το εφάπαξ εξαρτάται πλέον από τις εισφορές και λόγω της συρρίκνωση του δημοσίου τομέα θα οδηγηθούμε σε περικοπές».
Με βάση την υπουργική απόφαση με τίτλο «Ανασχεδιασμός της τεχνικής βάσης εφάπαξ παροχών», ο υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνει «με διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών» και με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη:
  • Οι συνολικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη (όπου υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές).
  • Τα έτη συσσώρευσης αυτών των εισφορών.
  • Η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών.
  • Ο συντελεστής βιωσιμότητας (π.χ. εισφορές, κοινωνικοί πόροι, συνολική περιουσία στο τέλος του έτους).
Στο μεταξύ, αγώνας δρόμου γίνεται στα Ταμεία του Δημοσίου και της ΔΕΗ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος. Αυτόν τον μήνα αναμένεται να δοθεί στους δύο φορείς πρόνοιας το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να καταβληθούν τα βοηθήματα σε 4.500 άτομα. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
  • Εφάπαξ στη ΔΕΗ. Μέσα στον μήνα θα δοθούν 60 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να καταβληθούν 1.200 εφάπαξ (αφορά όσους είχαν κάνει αίτηση από τον Μάιο του 2010 έως και τους πρώτους μήνες του 2011). Συνολικά θα διατεθούν 138 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να καταβληθούν περίπου 2.500 βοηθήματα.
Υπολογίζεται πως είναι στην αναμονή 3.300 άτομα που περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ έως και δυόμισι χρόνια.
  • Εφάπαξ στο Δημόσιο. Ξεμπλόκαρε η καταβολή άλλων 2.000 εφάπαξ με την ενίσχυση του Ταμείου με ένα επιπλέον ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Χθες βγήκαν τα εντάλματα πληρωμής με στόχο να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ