Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΚΗ ΔΙΠΛΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛ.ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Με διπλή αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, πέραν της αρχικά προγραμματιζόμενης από τον Μάιο, θα πληρώσουν οι καταναλωτές το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και τις υπερβολές των κυβερνήσεων στα φωτοβολταϊκά.Τη διπλή αύξηση Μάιο και Ιούλιο προοιωνίζεται το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου πρέπει να εξοφλούνται οι εταιρείες που παράγουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι οικιακοί καταναλωτές, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί μέχρι στιγμής με μέση αύξηση στο ρεύμα από 19% έως και 24% από την αρχή της χρονιάς, ήταν γνωστό ότι θα επιβαρύνονταν και με ένα δεύτερο γύρο αυξήσεων από τον Ιούλιο. Η δεύτερη αύξηση υπολογιζόταν ότι μπορεί να ήταν μεσοσταθμικά 4%-7%, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων είχε προγραμματισθεί από την αρχή του χρόνου.
Ωστόσο η πολιτική του ξέφραγου αμπελιού, με τις σωρηδόν άδειες στα φωτοβολταϊκά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τα ρουσφέτια, όπως συνέβη πρόσφατα με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, έχει τινάξει στον αέρα τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, που έκλεισε το 2012 με έλλειμμα 333,47 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα αυτό αυξάνεται εκθετικά και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ, για να φθάσει στα 1,32 δισ. ευρώ στο τέλος του επόμενου έτους. Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ αποτελεί θρυαλλίδα για την αγορά ενέργειας και απειλεί ήδη με ντόμινο τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τον ανεξάρτητο λειτουργό της αγοράς ενέργειας, δηλαδή τη θυγατρική της ΔΕΗ, ΛΑΓΗΕ.
Ετσι, πέραν του ανοίγματος της αγοράς, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα συνοδευόταν με το δεύτερο γύρο αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προστέθηκε και μια ακόμα αύξηση από τον ερχόμενο Μάιο, που θα αφορά την άλλη υποχρέωση της κυβέρνησης, να κλείσει το έλλειμμα των ΑΠΕ.
Τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Μαΐου αποτυπώνουν δύο μίνι εκθέσεις της τρόικας.
Τιμές τελικού χρήστη
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «μια περαιτέρω αναθεώρηση των τιμών τελικού χρήστη για τους πελάτες χαμηλής τάσης, ύστερα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα πρέπει να λάβει χώρα και πάλι στο τέλος Μαρτίου και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2013».
Επιπλέον, προαναγγέλλεται η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές από την 1η Ιουλίου, με την οποία θα έρθει η αρχική προγραμματισμένη αύξηση.
Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, όπως και τα χρέη στη ΔΕΗ, άρχισε να διογκώνεται με την εφαρμογή του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ). Πολλοί καταναλωτές βρέθηκαν σε αδυναμία να το πληρώσουν και άρχισαν να αυξάνονται οι οφειλές προς τη ΔΕΗ. Πολλοί δεν κατέβαλαν το φόρο αλλά μόνο την αξία του ρεύματος, ωστόσο η κυβέρνηση εισέπραττε από τη ΔΕΗ ως φόρο τα ποσά που κατέβαλαν.
Η ΔΕΗ βρέθηκε να πρέπει να πληρώνει για τις ΑΠΕ (στον ειδικό λογαριασμό), των οποίων το ρεύμα πουλούσε, ενώ, από την άλλη, δεν μπορούσε να εισπράξει. Ταυτόχρονα, τα φωτοβολταϊκά με αυξημένο τιμολόγιο πραγματοποιούσαν μεγάλη διείσδυση, με αποτέλεσμα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο λογαριασμό έναντι των άλλων ΑΠΕ.
Διογκώνεται κάθε μήνα που περνάει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, μέσω του οποίου εξοφλούνται οι παραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω ραγδαίας διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. Το σενάριο πλέον θέλει το έλλειμμα να φθάνει τα 1,32 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.
Το φαινόμενο λειτουργεί ως ντόμινο και μπορεί να γίνει αιτία για «κανόνια» σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δεν εξοφλούνται κανονικά. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί και από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως έγινε μέσα σε ένα μήνα, όταν αυξήθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ, σε 333,47 εκατ. ευρώ από 331,52 εκατ. ευρώ.
Νίκος Κοτσικόπουλος
enet.gr