Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

«Τα σχεδια διαλυσης και ξεπουληματος της ΔΕΗ δεν θα περασουν»

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Τα σχέδια για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης υπό κρατικό έλεγχο επιχείρησης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, συνιστούν μια ακόμη ακραία έκφραση της πολιτικής των μνημονίων της τρικομματικής κυβέρνησης.
Τα σχέδια για πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και πώληση του ΑΔΜΗΕ, για δημιουργία και εκποίηση της «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει τις μονάδες-φιλέτα της επιχείρησης και η πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών συνιστούν έγκλημα που αν γίνει πράξη θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εγχώρια παραγωγή και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής εξόδου από την κρίση και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Βέβαια η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούργια. Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί «αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας, την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί.
Τα πρόσφατα σχέδια είναι απόρροια των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών που υλοποιούνται στην Ε.Ε. και  εντάσσονται σε μια πολιτική υποτέλειας και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγάλων ξένων και  εγχώριων ιδιωτικών - κρατικοδίαιτων συμφερόντων, που μέσα στη δυστυχία του ελληνικού λαού και την κρίση, όχι μόνο δεν παραιτούνται από τις επιδιώξεις τους αλλά, αποθρασυμένα από την κυβερνητική ανοχή, πιέζουν για όλο και μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου σε όφελός τους. Η κυβέρνηση αναδεικνύεται σε ατζέντη αυτών των συμφερόντων.
Είναι γνωστοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές και τη διαπλοκή στις κυβερνήσεις του δικομματισμού, έχουν διεισδύσει στο χώρο της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με όχημα το Φυσικό Αέριο, έχοντας εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη, και κερδοσκοπούν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών, μέσω των στρεβλώσεων της αγοράς που έχουν θεσπίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι βλέπουν την ισχυρή ΔΕΗ ως απειλή, ιδιαίτερα στην προοπτική της επερχόμενης πολιτικής αλλαγής. Γι αυτό επιδιώκουν νέα ληστρική επιδρομή σε βάρος της ΔΕΗ και βέβαια των καταναλωτών μέσα από την διάλυση και το ξεπούλημα της επιχείρησης.
Η ύπαρξη μιας ισχυρής ΔΕΗ, ακόμη και με τα σημερινά σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία και στις επιλογές της, συνέπεια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συνεχίζει και κλιμακώνει η τρικομματική κυβέρνηση, αποτελεί όρο για τη συγκράτηση, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, ακόμη και μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη μιας ισχυρής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση του απαραίτητου ενεργειακού σχεδιασμού που με την ορθολογική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων με αιχμή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη λήψη μέτρων αλλαγής του σημερινού σπάταλου και στρεβλού ενεργειακού μοντέλου (εξοικονόμηση – μέσα μαζικής μεταφοράς - χρήση φυσικού αερίου με άμεση καύση άμεση χρήση Φ.Α κλπ) θα δώσει ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, στην αύξηση της απασχόλησης, θα συντελέσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, και θα οδηγήσει στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Αντίθετα, η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ που απεργάζεται η Κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη άλωση του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας από το ιδιωτικό κεφάλαιο, που αποκλειστικό του κριτήριο είναι το γρήγορο και μεγάλο κέρδος
-       Θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη, όπως δείχνει το παράδειγμα της γειτονικής Βουλγαρίας όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχες πολιτικές
-       Θα οδηγήσει στη ληστρική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων
-       Θα συντελέσει στην ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος

Για ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού και της ανάπτυξης του τόπου

Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Δεν έχει ακόμη κανένα δικαίωμα να πουλήσει τη ΔΕΗ, της οποίας τα πάγια, τα οποία κατά τους μετριότερους υπολογισμούς αποτιμώνται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν δημιουργηθεί με το μόχθο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, και στα οποία είναι ενσωματωμένη η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των καταστροφικών επιπτώσεων στην κοινωνία και την ανάπτυξη, και προσβλέποντας ταυτόχρονα στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, βασικός μοχλός της οποίας θα είναι οι δημόσιες  επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από την Βουλή για τη ματαίωση των σχεδίων διάλυσης και εκποίησης της ΔΕΗ και την αλλαγή συνολικά αυτής της πολιτικής. Απευθύνουμε προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: ουδέποτε θα αποδεχθούμε παρόμοια τετελεσμένα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό δημόσιο, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ριζικά ανασυγκροτημένη, χωρίς διαπλοκές και πελατειακές σχέσεις, ώστε να λειτούργει με αναπτυξιακά παραγωγικά αποδοτικά αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια με γνώμονα το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αγωνίζεται, όχι μόνο για μία τυπικά δημόσια ΔΕΗ, αλλά για μία ουσιαστικά Ενιαία και 100% δημόσια επιχείρηση.
Καλούμε  όλους τους Έλληνες πολίτες, τους  φορείς, τα συνδικάτα, με πρώτα αυτά των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τη τοπική Αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα κινήματα προστασίας των καταναλωτών, τους αγροτικους και επαγγελματικούς συλλόγους και ενώσεις, ακόμη και τις ενώσεις των επιχειρηματιών που προσβλέπουν στο φθηνό ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους, να οικοδομήσουν ένα πανίσχυρο πλατύ μέτωπο που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, και θα οδηγήσει αντίθετα στην εξυγίανση, εκσυγχρονισμό και παραγωγική ανασυγκρότησή της.