Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΡΑΕ με ... "Αλουμίνιον"Του Σταμάτη Θεοδωρόπουλου

                                                                                             

Κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της μόνιμης επιτροπής διαιτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδας (Όμιλος Μυτιληναίου) και κατά της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η τελευταία να ζημιώνεται κατά 109 εκ. ευρώ!
Την τελευταία πενταετία η προσωρινή τιμή στην οποία διέθετε η ΔΕΗ το ρεύμα στην «Αλουμίνιον» ήταν περίπου 43 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή του ρεύματος για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση υπολογίζεται γύρω στα 70 ευρώ/MWh. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ αναγκάζεται να αγοράζει από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που κατέχει ο Μυτιληναίος, κοντά στα 70 ευρώ τη MWh από τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου και πάνω από 90 ευρώ από τη μονάδα συμπαραγωγής. Αυτή η πρώτη απόφαση της ΡΑΕ όπως ήταν φυσικό έφερε αναπόφευκτα τη ΔΕΗ στη θέση να ζητήσει τη διαιτησία η οποία και αποφάνθηκε στις αρχές Νοέμβρη.

Η ΔΕΗ το 2010 είχε κέρδη 558 εκατ. ευρώ, αλλά χάρη σε αυτά τα υποχρεωτικά «δώρα» και ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση προσωπικού, οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 693 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε το 2011 σε ζημίες ύψους 149 εκατ. ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε ζημίες ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.
Όλη αυτή η ζημιά όπως είναι φυσικό μετακυλίεται στον καταναλωτή μέσω των τιμολογίων, σε μια εποχή όπου οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί πάνω από 10 φορές τα τελευταία δύο χρόνια, επιπροσθέτως αυξήθηκε τρεις φορές ο ΦΠΑ, επιβλήθηκε το γνωστό σε όλους “χαράτσι”, με αποτέλεσμα το σύνολο των οφειλών των πελατών Χαμηλής Τάσης με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη των πελατών Χαμηλής Τάσης όπου έχει διακοπεί το ρεύμα σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ.
Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα και θέρμανση λόγω αδυναμίας πληρωμών, η ΡΑΕ με την απαράδεκτη απόφασή της να δώσει ασυλία στον κ. Μυτιληναίο και την Αλουμίνιον της Ελλάδας, χαρίζοντας ουσιαστικά όλα τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, αντί να διορθώσει την αδικία καθόρισε ακόμη χαμηλότερη τιμή για την ΑΤΕ κι από το σκανδαλώδες 43 ευρώ/MWh μειώθηκε στα 40,7 ευρώ/MWh!
Η απόφαση αυτή πρέπει να καταγγελθεί με θόρυβο και να ανακληθεί άμεσα, θα πρέπει μάλιστα να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Δεν είναι δυνατόν τέτοιες αποφάσεις που στην ουσία στρέφονται ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό, να μένουν στο απυρόβλητο.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ
Αντιπρόσωπος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δημοσιεύθηκε στην Αυγή τής Κυριακής 1.12.2013
για τη ριζοσπαστική αριστερή οικολογική πολιτική και τα κινήματα
μηνιαίο ένθετο στη