Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ*:Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και μόνο η ΔΕΗ ως Δημόσια Επιχείρηση μπορεί να εγγυηθεί την παροχή του σε κάθε πολίτη

Η αύξηση των διακοπών ηλεκτροδότησης είναι τόσο δραματική όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης λόγω μνημονίου αλλά και γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί το τελευταίο χρόνο κατά 18% 
και έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια, ως απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων και της σκανδαλώδους επιδότησης των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος από μονάδες Φ.Α.
Είναι τραγικό και απαράδεκτο συνάνθρωποι μας να μην έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, να ζουν στο σκοτάδι. Οικογένειες που πλήττονται βάναυσα από τις κυβερνητικές πολιτικές της ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της ύφεσης και των «χαρατσιών», τις πολιτικές που οδηγούν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Το ρεύμα είναι δικαίωμα και βασικό κοινωνικό αγαθό που το έχει ανάγκη κάθε πολίτης και ιδιαίτερα σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση τα φτωχότερα και περισσότερο θιγόμενα κοινωνικά στρώματα.
Το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ επιβάλλεται να εκφράσει έμπρακτα την στήριξη και την κοινωνική του αλληλεγγύη προς τους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τη φτώχεια.
Το συνδ. κίνημα στη Δ.Ε.Η πρέπει να αντισταθεί υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του ελληνικού λαούδιατυπώνοντας ως βασική του θέση:
·       Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν, είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη και πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος. Για τούτο και είμαστε ανυποχώρητοι στο στόχο: Δ.Ε.Η αποκλειστικά στο Δημόσιο, υπηρέτη της ανάπτυξης στην χώρα μας και του ελληνικού λαού.
·    Η χώρα και το κοινωνικό σύνολο έχει όσο ποτέ ανάγκη από μια σύγχρονη, 100% Δημόσια-Ενιαία-Καθετοποιημένη Επιχείρηση, ανασυγκροτημένη που θα λειτουργεί με αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
·  Η ΔΕΗ να ξαναγίνει πραγματικά Κοινωφελής Επιχείρηση. Να καταργηθούν οι προκλητικές επιδοτήσεις των υπεκερδών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών για έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες στο ρεύμα.
·     Να επιβάλλει στην κυβέρνηση το πάγωμα  των τιμολογίων, για ρεύμα φτηνό για τις λαϊκές ανάγκες έτσι ώστε κανένα σπίτι εργαζόμενου, άνεργου και συνταξιούχου να μην μείνει χωρίς ρεύμα.
Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσος στόχος αποτελεί η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗπου έχει δρομολογήσει η συγκυβέρνηση με την τρόικα. Αυτά το σχέδια μπορεί να ναυαγήσουν με τον κοινό αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου υπεράσπισης και σωτηρίας της Δημόσιας περιουσίας και της ΔΕΗ.
  
*ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος

Μέλος της Διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ