Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Να σταματήσει τώρα το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μονάδων και η ΔΙΑΛΥΣΗ της ΔΕΗ

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ  Σαράντου
Μέλος της Διοίκησης του Σωματείου 
Ορυχείων-Σταθμών ΔΕΗ Μεγ/λης
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου


Η προκλητικά αστεία και απαράδεκτη προσφορά της εταιρείας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» για τη μονάδα της Μελίτης και η προσφορά με απαράδεκτες αιρέσεις της κοινοπραξίας «Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» επιβεβαιώνουν την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να συμφωνήσει με την καταστροφική και επί της ουσίας παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να ξεπουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Η κυβέρνηση οδηγεί τη ΔΕΗ με τις αποφάσεις της στην καταστροφή και τον ελληνικό λαό να πληρώνει ακόμα ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα. Ήδη με το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν 222 βουλευτές, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλά σχεδόν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, αλλά και να εκχωρήσει το 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Συνεπώς η πώληση και του 40% της λιγνιτικής παραγωγής συνιστά μείζον κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού. 
Επιμένει η ΔΕΗ στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας & Μεγ/λης. Μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ προωθούν νέα προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. Θα προσφέρουν νέα δώρα στους δήθεν επενδυτές (αύξηση τιμολογίων, νέα αποτίμηση των μονάδων από τον ανεξάρτητο εκτιμητή ή και χωρίς να ισχύει αποτίμηση του τιμήματος τους, περαιτέρω μείωση τακτικού προσωπικού και άλλα από τα αιτήματα των ιδιωτών) για να γίνει ελκυστική τώρα η πώληση των μονάδων.
Μετά το ναυάγιο των λιγνιτικών, στο παιχνίδι για πώληση και υδροηλεκτρικά; Με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού επιδιώκουν να αποφύγουν την «ενδεχόμενη ανάγκη θέσπισης πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ» για το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στο συμπληρωματικό μνημόνιο με τους δανειστές τον Δεκέμβριο του 2017. 
Δηλαδή τη συμπλήρωση του πακέτου λιγνιτικών και με υδροηλεκτρικές μονάδες προκειμένου να καταστεί υπερκερδοφόρο για τους επενδυτές το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.
Ενδεχόμενη πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων θα είναι η χαριστική βολή για την εναπομείνασα ΔΕΗ, τους καταναλωτές και τους εργαζομένους της.
Σήμερα, έστω και στο «και πέντε» επιβάλλεται να σταματήσει η επιλογή πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος 4513/2018. Η κυβέρνηση οφείλει αντί να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες να στηρίξει τη ΔΕΗ και να συμβάλει ώστε να υπάρξει η ανασυγκρότησή της, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Επιβάλλεται για το συνδ. κίνημα και τους κοινωνικούς φορείς αυτήν την ώρα η ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης για τη διάσωση, την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση μιας Δημόσιας ΔΕΗ ως τη μόνη ρεαλιστική για τη χώρα και την οικονομία πρόταση.